Predsjednik CIK-a: Uskoro operativni plan za izbore na Sjeveru, ne zavisi od nas da li će se održati

Predsednik Centralne izborne komisije, Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi), najavio je da će se uskoro krenuti sa operativnim planom za predstojeće vanredne izbore u četiri opštine na Sjeveru Kosova koji su zakazani za 23. april, prenosi Kallxo.

„Što se tiče izbora na Severu, ponovo ćemo krenuti sa pripremama. Počećemo sa operativnim planom“, rekao je Radonići.

On je, međutim, naglasio da to da li će se izbori održati ili ne, ne zavisi od institucije čiji je on predsjednik.

„Da li će biti održani ili ne, ne mogu da odgovorim, jer ne zavisi sve od CIK-a. Nemamo procjenu situacije. Spremaćemo se za izbore 23. aprila“, rekao je.

Radonjići je, kako prenosi Kallxo, kazao da će možda biti otvorenih mjesta za nove kandidature, ali i da će i Srpskoj listi biti dozvoljeno da se prijavi.

Govoreći o organizaciji izbora, predsjedavajući CIK-a je kazao da se stalno radi na čišćenju spiskova kako bi se otklonio problem koji prati građane u izbornom procesu, tj. to što nailaze na imena preminulih birača.

„Stalno radimo na biračkom spisku. Čistimo spiskove i do sada je uklonjeno oko 20.000 (imena prim. red.) ljudi, ali ne mogu da kažem da će to biti 100 odsto“, rekao je on.

Podsjetimo, lokalni izbori na Sjeveru Kosova raspisani su prvo za 18. i 25. decembar, a nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija koji je obuhvatio srpske predstavnike u opštinama, uključujući i gradonačelnike, zvaničnike u vladi i skupštini, kao i predsjednike opštinskih izbornih komisija na Sjeveru.

Potom su na mjesta četiri predsjednika opštinskih izbornih komisija postavljeni vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Sjeveru, sa namjerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija.

Izbori su u međuvremenu odloženi za 23. april.