Premijer Kurti: Nema povećanja cijene struje, adrese za žalbe je KESCO i ERO

Premijer Aljbin Kurti rekao je u četvrtak rekas da nema povećanja cijene električne energije na Kosovu, pošto je uputio građane da se obrate Kompaniji za snabdevanje električnom energijom (KESCO) i Regulatornoj kancelariji za energetiku (ERO) u vezi sa pritužbama na inflaciju faktura.

„Kada je veća potrošnja, naravno da je i veći račun. Struja ne nedostaje. Subvencionisali smo ih, pomogli smo im u pogledu efikasnih aparata za domaćinstva, a za privredu, kontinuirano se trudimo sa ministrom ekonomije Artaneom Rizvanoli da imamo stabilno snabdevanje i pristupačne cijene, ali povećanja nema. u cijeni energije“, rekao je on.

Mnogi građani su se žalili na prijem računa za struju za mjesec decembar uz značajno povećanje cijena u odnosu na prethodni mjesec.

„Ako ima naduvanih računa, KESCO i RUE su adrese koje bi trebalo ozbiljno i brzo da reše sve žalbe, ali nema povećanja cene električne energije“, rekao je Kurti tokom posete Kosovu Polju.

Prihvatanje decembarskih faktura sa većim troškom pravdao je povećanjem potrošnje.

„Kada je veća potrošnja, naravno da je i veći račun. Struja ne nedostaje. Subvencionisali smo ih, pomogli smo im u pogledu efikasne opreme za domaćinstva, a za privredu, kontinuirano se trudimo sa ministrom privrede Artanom Rizvanolijem da imamo stabilno snabdevanje i pristupačne cijene, ali povećanja nema. u cijeni energije“, naglasio je on.

Pored pitanja električne energije, Kurti u Kosovu Polju je računao i investicije u Kosovsku energetsku korporaciju (KEK).

„U našoj energetskoj strategiji planirali smo da investiramo ne samo u modernizaciju elektrane „Kosova B“, već i u duboku rehabilitaciju dva bloka „Kosova A“, čiji će životni vijek biti 25 godina. Za prvu, odnosno za modernizaciju blokova termoelektrane „Kosova B“, ugovor smo potpisali na proljeće ove godine. U međuvremenu, za drugi tender biće raspisan početkom naredne 2024. godine, odnosno za dubinsku sanaciju „Kosova A““, rekao je on.

Kurti je rekao da su eksproprijacije već završene i da su u toku pripreme za izgradnju Solarnog parka u KEK-u, kapaciteta 100 megavata.

Kurti je dao komentare povodom početka radova za proširenje vodovodne mreže u selima Bela i Velika Slatina, kao i u dva okruga Kosovo Polje. Projekat, koji finansiraju Ministarstvo za infrastrukturu (MMPHI) i Ministarstvo lokalne uprave (MAPL), koštaće 2,8 miliona evra, dok je rok za završetak radova 24 mjeseca.

Liburn Aliu, ministar MMPHI, rekao je da će oko 10 hiljada stanovnika imati koristi od projekta.

„Vrijednost ugovora je 2,8 miliona evra, u čemu smo u dogovoru sa Ministarstvom administracije lokalne samouprave i regionalnom kompanijom KRU ’Priština’. Ugovor je potpisan i očekujemo da ćemo što prije imati realizaciju ovog projekta, kako bismo potom mogli da nastavimo sa drugim projektima. Inače, potreba za ovim projektom proizašla je iz sastanaka koje smo imali u prošlosti sa stanovnicima sela Bela i Velika Slatina, naselja 28 i 29“, rekao je na kraju Kurti.