Premijer Kurti održao sjednicu Savjeta bezbijednosti: Čekamo akcije KFOR-a, ne vodimo dijalog sa kriminalnim grupama

Nakon sastanka sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, premijer Kosova, Aljbin Kurti, održao je i sjednicu Savjeta bezbijednosti Kosova povodom situacije na Sjeveru Kosova i nedavnih incidenata. Kosovske institucije još uvek čekaju akcije KFOR-a u vezi sa barikadama, ali kosovske institucije ujedno „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Iz kancelarije premijera Kosova saopšteno je da su incidente na Sjeveru izazvale „nelegalne strukture i kriminalne grupe, sa kojima koordinira i podržava Vlada Srbije i koji svim raspoloživim sredstvima dijeluju protivno Ustavnom poretku Republike Kosovo“.

Naznačeno je da su „pretnje i ove radnje rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu“.

„Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dijela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX i patrolnih jedinica KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da u ovih 17 dana, od kada su postavljene barikade, kosovske vlasti kontinuirano komuniciraju sa KFOR-om.

„Ponovljeno je da Kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da dijeluje, ali kao što je već poznato, čekamo akcije KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno se navodi da kosovska vlada i kosovske institucije „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“.

„Naglašeno je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne smije biti barikada“, dodaje se u saopštenju.

Neposredno prije održavanja sjednice Savjeta bezbijednosti Kurti je održao sastanak sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, a upravo u vezi sa situacijom na Sjeveru Kosova.

Jučerašnjim susretima prethodila je  pucnjava na teritoriji opštine Zubin Potok, pisanja prorežimskih medija u Beogradu o navodnom napadu specijalaca na Srbe na barikadama, te demantiji Prištine i tvrdnji da se „nastavljaju Vučićeve igre“.

Sa druge strane, misija KFOR-a potvrdila je da se pucnjava dogodila u blizini patrole KFOR-a na području Zubinog Potoka, te da istražuje incident. Takođe su potvrdili i da se planiraju sastanci „između svih strana“.

Već 18 dana blokirani su magistralni putevi na Sjeveru Kosova na desetak mjesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtijevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vrijeme iznosi svoje zahtijeve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.