Premijer Kurti: Srbija nikada ne može da spriječi integraciju Kosova u EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je sinoć da će Kosovo postati značajna članica Evropske unije, a Srbija to nikada neće moći da spriječi. Ovo je rekao premijer Kurti putem objave na Fejsbuku.

„Prošle nedelje sam podnijeo zvanični zahtijev Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji. Dok su danas ambasadori država članica u COREPER-u II odobrili konsenzualni tekst za odluku Savjeta EU o liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Proces koji je započeo podnošenjem zvanične aplikacije 15. decembra u Pragu, u okviru češkog predsjedavanja, nastaviće se našim radom i saradnjom sa našim partnerima i prijateljima“, naveo je Kurti.

Posebna zahvalnost, prema riječima kosovskog premijera, ide svim državnim zvaničnicima koji su pomogli u pripremi ovog procesa i za sprovođenje preliminarnih reformi na kojima smo, kako kaže Kurti, bili svedoci političkog, ekonomskog i pravnog napretka Kosovo.

Zahvaljujem svim onim međunarodnim zvaničnicima koji su reagovali u znak podrške našoj aplikaciji i koji nastavljaju da nas podržavaju na ovom putu“, izjavio je Kurti.

Predsjednik i Vlada Srbije, prema njegovim riječima, ostaju usamljeni u protivljenju zvaničnoj prijavi Republike Kosovo za članstvo u EU.

„Slanjem pisama državama članicama EU u kojima ih poziva da se suprotstave našoj aplikaciji za članstvo u EU, Vučići otvoreno i zlobno krši svoj voljeni sporazum iz 2013. (Sporazum Tači-Dačić, 19. april 2013.), koji je u tački 14. predviđao odustajanje od protivljenja. i opstrukcije članstva Kosova u EU. Za mene je jedina vrijednosna tačka u tom sporazumu tačka 14, jer samo ona obezbijeđuje demokratsku, liberalnu i miroljubivu budućnost obe zemlje u EU. Upravo zbog takvog sadržaja Srbija tako otvoreno krši takvu obavezu“, napisao je Kurti.