Premijer Kurti: Tražio sam od srpske premijerke da potpiše sporazum o normalizaciji, ona je odbila

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je zatražio od premijerke Srbije Ane Bernabić da potpiše sporazum o normalizaciji odnosa, kao i Ohridski aneks.

Kurti je u izjavi medijima rekao da je ovaj predlog dao srpskoj premijerki tokom ručka, ali da ga ona nije prihvatila.

„Ja sam i danas, tokom ručka, tražio od premijera Barnabića da potpiše osnovni sporazum i Ohridski aneks, tako da sam za njihovu primjenu, upravo sada kada je predsjednik Srbije zauzet u Kini posjetom tamo i susretima sa velesilama. istočne i sjeveroistočne“ – rekao je Kurti u Tirani posle samita Berlinskog procesa.

Rekao sam da to potpišemo pošto je ona toliko zainteresovana za normalizaciju sa Kosovom, hajde da to potpišemo zajedno sa premijerom Srbije, osnovni sporazum i aneks za implementaciju, ali ona i dalje nije bila zainteresovana – dodao je on.

Kosovo i Srbija su se usaglasile o sporazumu za normalizaciju odnosa, inače poznatom kao francusko-njemački plan, međutim, potpisi za ovaj sporazum, niti za njegov aneks dogovoren u Ohridu, nisu potpisani. Kosovska strana je saopštila da odbijanje potpisivanja dogodilo se na srpskoj strani.

Sporazum i njegovu žalbu stranke još nisu sprovele, iako su obavezujuće za stranke.