Premijer Kurti za sjever: Rusija podstiče tenzije dok šepa u Ukrajini

Kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je zabrinut da Rusija podstiče tenzije između njegove Kosova i Srbije, zbog zastoja u ratu u Ukrajini, u vrijeme kada je Beograd zatražio povratak vojske na Kosovo, prestižni medij je napisao.The Guardian” u utorak.

Srbi na sjeveru blokirali su puteve koji vode ka graničnim prijelazima Jarinje i Bernjak, nakon hapšenja bivšeg policajca kosovskog Srbina, osumnjičenog za napade na Centralnu izbornu komisiju i policiju u nastojanju da organizuje preliminarne izbore. za 18. decembar.

Pripadnici srpskih nacionalističkih organizacija koje su povezane sa ruskim paravojnim grupama stoje na strani Srbije u blizini granice sa Kosovom. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već je zvanično zatražio od NATO-a da dozvoli Srbiji da pošalje 1.000 vojnika „da zaštite srpsku zajednicu”. Kako piše „Gardijan”, zahtijev Srbije će najverovatnije biti odbijen, ali je zabrinutost da bi to mogao da bude prvi korak ka jednostranoj odluci o vojnoj akciji.

Kurti je rekao da je zabrinut da bi napeta situacija mogla da eskalira u korist Vladimira Putina, pošto su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe u 2021. On je rekao da se sa Kforom dogovorio da vrijeme bude dato za uklanjanje barikada, ali da „neće dugo dozvoliti“. On je barikade opisao kao korak ka „fragmentaciji države”.

“Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti mogućnost žrtava”, rekao je on, piše “Gardijan”. „I zato želimo da budemo maksimalno oprezni kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će mir i bezbijednost biti na mjestu. Međutim, ne možemo zauvijek dozvoliti kršenje zakonitosti i ustavnosti. Dakle, ovo mora da se završi, što pre to bolje“.

On je rekao da su se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države složile da barikade treba da budu uklonjene, ali da su zabrinuti kako to može da iskoristi i zloupotrebi Beograd.

„Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda i Moskve. Ne znamo kako se to može pokrenuti, u slučaju povećanja tenzija, ka eskalaciji na sjeveru. Mislim da je njihova najveća zabrinutost jasna: da sada Rusija, koja šepa u Ukrajini posle invazije i agresije, ima interes za ekspanziju. Oni su zainteresovani da svoje ratnohuškačke napore prenesu na Balkan, gde imaju klijenta u Beogradu“, rekao je Kurti.