Preminuo Miroslav Ćiro Blažević: Odlazak trenera svih trenera

Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević, jedan od najuspješnijih i najharizmatičnijih nogometnih trenera.

Nakon igračke karijere koju je počeo u rodnom Travniku, na trenersku klupu prvi put je sjeo u Švicarskoj. Po povratku u Hrvatsku vodio je Rijeku i Dinamo, s kojim je ostvario najveće uspjehe i bio prvak Jugoslavije.

Postavio je temelje hrvatske nogometne reprezentacije, ostvarivši historijski uspjeh na Mundijalu u Francuskoj 1998. Deset godina kasnije preuzeo je reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Vodio je i nacionalne ekipe Švicarske, Irana i Kine, a posljednji trenerski angažman imao je u Zadru prije osam godina.

Fudbalski svijet oprašta se od Miroslava Ćire Blaževića, legendarnog trenera koji je preminuo u 88. godini života nakon duge i teške bolesti.

Jedno od posljednjih javnih pojavljivanja Blažević je imao sredinom decembra prošle godine kada je u Zagrebu dobio nagradu “Vladimir Beara” za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

Od Blaževića se opraštaju sportski radnici, političari ali i brojne druge javne ličnosti iz cijele regije.

Nogometni klub Dinamo također je odao priznanje za sve što je Blažević uradio za taj klub.

Fudbalski klub Partizan od Blaževića se oprostio “uz duboko poštovanje za rad i postignute uspehe u karijeri”,

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko Blaževića je nazvao “trenerom svih trenera”, uz poruku: “Treneru moj, počivajte u miru. Voljet ću Vas zauvijek”.