Price razočaran onim što se desilo u Briselu, ovo je poziv Kurtiju i Vučiću

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price) rekao je da su Sjedinjene Američke Države razočarane što Kosovo i Srbija nisu uspijele da postignu dogovor o okončanju krize na sjeveru zemlje.

Prajs je, u odgovoru listu Ekspres, zatražio da Kosovo i Srbija odmah preduzmu korake da smanje tenzije između njih.

„SAD traže od Kosova i Srbije da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija. SAD su razočarane što lideri Kosova i Srbije danas nisu uspijeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o riješavanju aktuelne krize na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Prajs je pozvao premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da rade sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na postizanju kompromisa.

„I premijer Kurti i predsjednik Vučić moraće da učine ustupke kako ne bismo ugrozili mir stečen decenijama napornog rada u ionako krhkom regionu. Pridružujemo se EU u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mjere koje bi eskalirale tenzije, uključujući i nametanje kazni za vozila“, nastavlja se.

Prema Prajsu, obije strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u Dijalogu koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju trajnog riješenja.