Priština: Ratifikovan sporazum o kretanju sa ličnim kartama u BiH

Kosovska skupština danas je, sa 82 glasa ZA, nijednim protiv i nijednim uzdržanim, ratifikovala sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu, a koji predviđa i kretanje samo sa ličnim kartama u Bosni i Hercegovini, prenosi prištinski Kallxo.

Radi se o jednom od tri sporazuma, potpisanih prošle godine u okviru Berlinskog samita.

Sporazum je poslanicima, kako prenosi Kallxo, u Prištini predstavio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Optimista je da će isti biti ratifikovan u Bosni i Hercegovini.

„Sporazum koji je zauzeo najviše mjesta u javnom mnjenju, ne samo na Kosovu, bio je onaj za slobodno kretanje samo sa ličnim kartama. Imamo teške odnose sa Bosnom i Hercegovinom zbog tamošnjeg veta Republike Srpske. Ali je i predsjedavajući Veća ministara BiH, koji je Srbin, potpisao u Berlinu i to nas čini optimistom da će ovaj sporazum biti ratifikovan i tamo. Omogućiće putovanje sa Kosova u Bosnu i obrnuto samo sa ličnim kartama“, naglasio je Kurti.

Već u prvim satima, stigla je i prva čestitka i to od njemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea.

„Svaka čast kosovskom parlamentu što je tako brzo ratifikovao tri sporazuma o slobodi kretanja. Oni će doneti konkretne koristi za građane Kosova, masovno podstaći regionalnu integraciju Zapadnog Balkana i dovesti ih korak bliže EU. Berlinski proces pokazuje rezultate“, naveo je on na Tviteru.

Danas su ratifikovana i druga dva sporazuma iz Berlinskog procesa. U pitanju je Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu i Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata, u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

I ovi nacrti odobreni su većinskom glasova poslanika u Prištini.