Privremeno prekinuta utakmica Rumunija-Kosovo zbog skandiranja i natpisa ‘Kosovo je Srbija’

Večeras se u Bukureštu igra kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova. Meč je, međutim, privremeno prekinut zbog skandranja lokalnih navijača i transparenta „Kosovo je Srbija“, izvještavaju mediji.

Svi mediji javili su večeras da je utakmica prekinuta u prvoj polovini prvog poluvremena, nakon što je uočen transparent.

Fudbaleri reprezentacije Kosova odbili su da se utakmica nastavi, dok su se potom igrači vratili u svlačionicu.

Utakmica je nastavljena nakon punih 50 minuta pauze, nakon što je delegat UEFA upozorio organizatora da ne dozvoli „ponavljanje diskriminatorskog skandiranja“, piše RSE.

Kosovski zvaničnici uveliko se oglašavaju sa osudama.

„Neprihvatljive scene u Bukureštu. Rumunski navijači provociraju reprezentaciju Kosova srpskim propagandnim transparentom. Ovo je skandalozno! Kosovo je nezavisno, a politika nema veze sa sportom!“, poručio je lider AKR, Bedžet Pacoli.

Ministar sporta, Hajrula Čeku, sa druge strane, naveo je da igrači sa Kosova „srcem i profesionalizmom nastavljaju igru“, te konstatovao da je „dostojanstvo države Kosovo iznad svake provokacije“.

Reagovao je i lider PDK, Memlji Krasnići, navodeći da „ne postoji slogan koji mjenja realnost Kosova“.

„Od 17. februara 2008. Kosovo je nezavisna država, dok je od 3. maja 2016. Kosovo punopravni član UEFA-e. Političke parole, fašistički horovi, zviždanje i uvrijede na račun naših momaka i Kosova u Rumuniji – ne sprečavaju nas”, naveo je Krasnići.

Utakmica je završila bez golova, dok je Murići dobio i drugi žuti karton

Bilo je šansi kada je Vedat Muriqi propustio priliku  i Kosovo bi povelo. Ali to se nije desilo. Jedan od defanzivaca Rumunije izveo je loptu neposredno pre prelaska bele linije gola.

Ovaj slučaj u dvadeset osmom minutu bio je jedan od najboljih slučajeva Kosova u prvom poluvremenu.

Još jedna dobra prilika je bila u četrdesetom minutu kada je Edon Žegrova šutirao pored gola.

Rumunija nije imala nijednu šansu koja bi ozbiljno ugrozila Kosovo.

Kosovo je drugo poluvreme igralo sa deset igrača, pošto je Murići isključen sa crvenim kartonom nakon što je prethodno dobio dva žuta kartona, prenosi RTK.