Proizvodi iz Sjeverne Makedonije zamijenjuju srpske

Prošlo je više od dva mjeseca kako je tržište Kosova počelo da opada od srpskih proizvoda.

Ulje, pšenica, bezalkoholna pića i drugo zamjenjeni su proizvodima iz drugih zemalja.

Kosovska vlada zabranila je skoro sav uvoz iz Srbije od 15. juna, kada su srpske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca.

Dok su policajci pušteni da se brane sa slobode, obustava proizvodnje je nastavljena.

Kosovska carina je za Radio Slobodna Evropa potvrdila da je ulazak srpskih proizvoda značajno opao.

U junu i julu ove godine vrijednost srpskog uvoza bila je blizu 20 miliona evra, odnosno za preko 50 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine.

Carinici pojašnjavaju da je uvoz koji je nastavljen uključuje sirovine i poluproizvode koji su potrebni za finalnu proizvodnju.

U pojedinim prodavnicama koje je Radio Slobodna Evropa posjetio ove nedelje u Prištini, primećuju se nestašice ili male količine srpskih proizvoda.

Trgovci kažu da su preostali uvezeni pre 15. juna.

Povećanje uvoza iz drugih zemalja

U Privrednoj komori Kosova (OEK) kažu da su preduzeća već zamjenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

Nekoliko stranih kompanija, koje su proizvodile svoje proizvode u Srbiji, preorijentisalo je naše poslovanje na fabrike koje imaju u regionu, za snabdevanje“, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik OEK-a Ljuljzim Rafuna.

Prema njegovim rečima, Sjeverna Makedonija je postala glavna destinacija kosovskog biznisa, jer teritorijalna blizina ne povećava transport robe, a samim tim ni njihovu cijenu.

„Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su [proizvodi] uvezeni iz druge zemlje“, kaže Rafuna.

U julu je vrijednost robe koja je na Kosovo ušla iz Sjeverne Makedonije premašila 30 miliona evra. U odnosu na isti period prošle godine, to je za oko 8 miliona evra više.

Povećan je i uvoz iz drugih zemalja, poput Njemačke: preko 53 miliona evra u julu prošle godine, blizu 70 miliona evra u julu ove godine.

Skupo…

Neki građani ispitani od strane RSE-a u Prištini žale se da su cijene visoke, “sa srpskim proizvodima ili bez njih”.

„Naročito prehrambeni proizvodi“, kaže Idriz Sahiti. „Ima još srpskih proizvoda na tržištu, ali ih je malo. Tako je bolje“, kaže on.

„Gledajući naš životni standard, cijene su skupe“, kaže Vehbi Aslani.

Na Kosovu je prosječna bruto plata 520 evra, dok je minimalna između 130 i 170 evra.

Prošlu godinu zemlja je završila sa prosječnom stopom inflacije od skoro 12 odsto, ali je, prema podacima Kosovske agencije za statistiku, trend ove godine opadajući.

U Upravi za zaštitu konkurencije Republike Kosovo kažu da su se, nakon zabrane srpske robe, fokusirali na praćenje cijena osnovnih proizvoda, ali ne navode da li su naišli na eventualne nepravilnosti.

„Uprava za zaštitu konkurencije će u okviru zakonskih ovlašćenja pratiti/kontrolisati stanje na tržištu osnovnih proizvoda – brašna/pšenice, ulja, šećera, mlijeka. Ukoliko utvrdi bilo kakve nepravilnosti, reagovaće po službenoj dužnosti“, navodi se u pisanom saopštenju ove institucije, upućenom Radiju Slobodna Evropa.

U slučaju ovakvih nepravilnosti, Zakon o zaštiti konkurencije predviđa kazne od 1.000 do 4.000 evra.

U nekim ranijim izjavama za Radio Slobodna Evropa, predstavnici pojedinih produkcijskih kuća na Kosovu su se zalagali da neće povećavati cijene, nakon zabrane uvoza iz Srbije.

„Cijene proizvoda ne rastu samo jednim potezom. Fabrika “Liri” podiže cijene samo u slučajevima kada postoji kretanje troškova. Nemamo sirovine koje dobijamo iz Srbije“, rekao je 17. juna direktor ove kompanije Arben Teršnjaku.

Radio Slobodna Evropa pitao je Vladu Kosova da li se planira ukidanje zabrane srpskih proizvoda, ali njeni zvaničnici nisu želeli da komentarišu.

Ministar za zajednice i povratak Kosova Nenad Rašić je u izjavi RSE-u u avgustu rekao da će Vlada u narednom periodu morati da poništi odluku o zabrani uvoza srpske robe, ali da očekuje da će Evropska unija ukida svoje kaznene mjere protiv Kosova.

Rašić nije naveo tačan datum kada će ove odluke biti donete.

EU je krajem juna preduzela više kaznenih mjera protiv Kosova – koje podrazumjevaju otkazivanje nekih fondova i sastanaka na visokom nivou – jer, kako je rečeno, Kosovo nije preduzelo odgovarajuće korake da smiri pojačane tenzije. na sjeveru zemlje, naseljenom većinom Srbima.

Poslovni savezi, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, istakli su da nestabilna politička situacija negativno utiče na privrede obe zemlje.

Srbija je do zabrane bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu.

Srbija je od 2018. do aprila ove godine na Kosovo izvezla proizvoda u vrijednosti od preko 1,3 milijarde evra. U istom periodu kosovski proizvodi na tržištu Srbije dostigli su vrijednost od 215 miliona evra, pokazuju podaci Agencije za statistiku Kosova.

Kosovo u prosjeku godišnje uvozi robe iz različitih zemalja svjeta u iznosu od 5 milijardi evra, dok izvozi u vrijednosti manje od milijardu evra.