Proizvođači zahtjevaju da Vlada Kosova preispita odluku o zabrani izvoza osnovnih proizvoda, Ministarstvo trgovine i premijer ne odgovaraju

13. septembra navršava se pet mjeseci od kada je Vlada Kosova odlukom zatražila da se nekim od osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda privremeno zabrani izvoz.

Premijer Aljbin Kurti je na 69. sjednici Vlade rekao da se ova odluka donosi u situaciji kada je lanac snabdevanja postao otežan, pod uticajem ruske invazije i vojne agresije u Ukrajini, piše Telegraf.

„Ruska vojna invazija i agresija na Ukrajinu uticali su na lanac snabdevanja prehrambenim proizvodima u Evropi, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine sa relevantnim institucijama i akterima na tržištu pratilo je poskupljenja proizvoda u zemlji i dokaze. izvoza robe. Danas je MINT doneo odluku kojom se zabranjuje izvoz i reeksport nekih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, rekao je Kurti.

Dok ministarka trgovine Rozeta Hajdari, izvoz ili reeksport ovih proizvoda može ugroziti snabdevanje građana u zemlji.

„Izvoz i reeksport robe, ma koliko mali, u budućnosti može da ugrozi snabdevanje našeg stanovništva. U saradnji sa Carinom Kosova i svakodnevnom praćenju izvoza, stoga, da bismo olakšali situaciju, predlažemo privremenu zabranu nekih osnovnih proizvoda. Odluka je zasnovana na Zakonu o spoljnoj i unutrašnjoj trgovini. Zabranjen je izvoz ili ponovni izvoz žitarica, brašna, jestivog ulja, šećera i soli”, rekao je Hajdari.

Predstavnici biznisa na Kosovu su ovu odluku nazvali odloženom, tražeći od Kurtijeve vlade da preispita ovu meru.

Predsednik Upravnog odbora Kluba proizvođača Kosova Berat Mustafa je u intervjuu za Telegraf istakao da nastavak ove mere dovodi preduzeća u opasnost da izgube tržište.

„Dogovorili smo se sa Vladom, početkom aprila, kada je zavladala panika među ljudima, u regionu i Evropi, da se na određeno vreme preduzmu neke mere zaštite potrošača i da panika za esencijalne proizvode odlazi. Međutim, ne slažemo se sa ministarkom trgovine Rozetom Hajdari da ove mere traju pet meseci, dakle, to su prolongirane mere, gde su naši proizvođači počeli da gube tržište koje su imali izvozom“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Kosovo je ostalo jedina zemlja u regionu koja i dalje ima ove mjere.

Prema informacijama kojima raspolažemo, neki proizvođači da završe ugovore rade sa regionom na preradi ovih proizvoda, dok domaći proizvođači moraju da slijede i čekaju“, naglasio je on.

„Mi smo jedina zemlja u evropskom regionu koja je ostala za ove zabranjene proizvoda. Dok se Ukrajina i Rusija bore, nikada nisu zaustavile izvoz osnovnih proizvoda. Zemlja u kojoj smo stabilni i imamo stabilnu ekonomiju i značajan razvoj, zašto bismo imali ove mjere”, dodao je Mustafa.

Telegrafi su uputili pitanja Ministarstvu trgovine i kabinetu premijera u vezi sa ovom odlukom, ali do trenutka objavljivanja ovog članka nisu odgovorili.