Proizvodnja povrća u Mamuši je bogata, ali po niskoj cijeni

Mamuša je obezbijedila prekomjernu proizvodnju povrća u zaštićenom okruženju u plastenicima. Poljoprivrednici se žale da nisu uspijeli da dobiju željenu cijenu i da nema radne snage, a cijena preparata je visoka.

Vlada im je pomogla u postavljanju plastenika, a neki od njih su takođe imali koristi od tehničara.

Mještani ove opštine su veoma vrijedni poljoprivrednici i trude se da što pre dođu na tržište.

„Imam 36 ari,  paradajz,  krastavaca, kupusa,  radim sa porodicom, ove godine su cijene veoma niske, nismo baš zadovoljni, jer vidite i sami da je cijena bolja paradajz ne bi bio ovde, čak ni troškovi ne izlaze sa ovim cijenama“, rekao je Rasim Mazreku – poljoprivrednik iz Mamuše.

“Ne, nema cijene, izračunajte sad je 35 centi po kilogramu, ima jeftinijih na tržištu, gajba od 8 kilograma košta 2,75 centi”, rekao je poljoprivrednik Ćemajl Mazreku.

„U pola pet se budimo, radimo do 12, popodne od četiri do osam i trideset naveče. Možemo da živimo jedni sa drugima, ne dozvolite da budem nečiji radnik“, dodao je Ćemajl Mazreku.

U međuvremenu, Vedat Mazreku je uradio poslednje prskanje u stakleniku u borbi protiv bolesti koje oštećuju paradajz.

„Ove godine nisam ništa tražio, sav paradajz koji je u plasteniku, nema cijene, čekamo da poskupi. Država nam je mnogo pomogla, pomaže i nama, dala nam je plastenike, pre nekolikon godina sam nabavio i traktor“, rekao je Vedat Mazreku.

Neki od ostalih stanovnika se bave stočarstvom, na svojim imanjima su zasadili žitarice da bi obezbijedili hranu za životinje. Problem sa kojim se svi suočavaju je nedostatak fizičkih radnika.

„Sa agronomima i tehničarom radimo. Imam jednog u porodici, tri muškarca rade, jako je teško naći radnika, nema radnika“, rekao je Bekim Tači, stanovnik Mamuše.