Prolazak Pelješkim mostom, koji će transformisati putovanje Balkanom, biće besplatan

U Hrvatskoj je otvoren za saobraćaj  Pelješki most, najveći infrastrukturni projekat čiju je izgradnju skoro 80 ​​odsto finansirala Evropska unija.

Most je deo projekta “putne veze sa južnom Dalmacijom” i predstavlja najvažniji geostrateški projekat od nacionalnog interesa, jer je njegovom izgradnjom uspostavljen teritorijalni kontinuitet hrvatske teritorije, prenosi N1. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 420,3 miliona evra i obuhvata izgradnju mosta, pristupnog puta i obilaznice kod Stona.

Pelješki most je jedan od pet najvećih evropskih mostova preko morskih zaliva koji su izgrađeni početkom 21. vijeka i svjetske je klase, a najveći izazov predstavljalo je projektovanje temelja, jer je izložen vetrovima i nalazi se u seizmičkoj zoni. Pelješki most, koji povezuje jug Hrvatske sa ostatkom zemlje, važan je ne samo za Hrvatsku, već i za šire evropsko područje.

Most će značajno olakšati i ubrzati dolazak turista na Zapadni Balkan, a otvaranje ovog velelepnog mosta pozdravili su mnogi ljudi u regionu. Ono što je važno napomenuti je da će prelazak preko mosta biti besplatan