Prve kritike i reakcije kosovskih zvaničnika

U Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Nakon kratkih izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kurtija, ishod sastanka finalizovan je objavljivanjem sadržaja predloga EU. Premda Evropljani sinoć nisu potvrdili da su se strane složile sa sadržajem budućeg sporazuma, saopštili su to neposredno – dalje diskusije o sadržaju nisu ni potrebne. 

Iako se srpska zajednica na Kosovu spominje samo u jednom članu od ukupno 11, opozicija na Kosovu nastavila je da po tom pitanju kritikuje svog predstavnika u Briselu. Kritikuju ga i što je Kosovu donijeo još jedan sporazum u kom nema konkretnog priznanja.

Među prvima, takvu poruku je poslao lider PDK Memlji Krasnići koji je ocijenio da se sinoć dogodilo ono na šta je ta stranka mjesecima unazad i upozoravala – da je “Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo Zajednicu srpskih opština”.

“Desilo se ono na šta smo upozoravali. Uslovi i stavovi su se istopili pred ličnim interesima i ambicijama za vlast premijera Aljbina Kurtija. Kosovo je izgubilo priznanje, i dobilo Zajednicu. Mora se glasno i jasno rijeći, već je zvanično i evidentno da evropski prijedlog ne predviđa uzajamno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu zemlju”, naveo je Krasnići.

Ovaj opozicioni lider zamjera i to što u tekstu Evropskog prijedloga nema ni riječi o „priznanju nezavisnosti Kosova“ od strane pet zemalja članica Evropske unije: „Kao ni o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU“.

I potpredsjednica ove stranke zamjerila je to što „usaglašen evropski plan sadrži ZSO“.

„Dakle, i premijer Kurti i srpska strana su se složili oko evropskog plana koji sadrži Asocijaciju i prethodne sporazume. Faze implementacije biće dogovorene na narednim sastancima“, objavila je Vljora Čitaku.

I lider LDK Ljumir Abdidžiku Kurtiju zamjera što se složio sa nečim u čemu nije naznačeno „uzajamno priznanje“.

“Izjave premijera, o već prihvaćenom prijedlogu, koji nije predstavljen skupštini, potvrđuju zabrinutost LDK. Prijedlog nije konačan i može se dvosmisleno tumačiti politički status dvije zemlje. Sve osim priznanja, to je bio cilj Srbije“, smatra Abdidžiku.

I on je kritikovao Kurtija da je ovim dokumentom zapravo pristao na formiranje Zajednice srpskih opština, a zasmetao mu je i poseban status za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Molićaj smatra da se Kurti predao

„Kosovo je zvanično dobilo zakonsku obavezu, večeras, uz saglasnost Aljbina Kurtija, da prihvati štetan sporazum u čijem središtu je Asocijacija“, prva je reakcija predsjednika PSD, Dardana Molićaja.

Smatra da se Kurti predao: „Narednih dana nastavljaju se pregovori o datumima implementacije Asocijacije i drugih sporazuma“.

Ponovio je ono što i ranije, da će se isto tako i narednih dana nastaviti otpor građana protiv ovog sporazuma.

„Predaja Aljbina Kurtija neće biti predaja Kosova!“

Mediji su kritiku prepoznali čak i kod pojedinih istaknutih članova njegove sopstvene stranke.

Gazeta Express prenosi reakciju jedne od najuticajnijih članica Samoopredeljenja, Dejone Mihalji, koja je postavila pitanje Zašto Vučić večeras nije potpisao?. 

Ona je pitanje postavila nakon što je lider njene stranke u Briselu nakon razgovora, obraćajući se novinarima, istakao da je on htio da potpiše sporazum, ali da to nije učinio Vučić.

Mihalji je javnosti potom dala i Vučićev odgovor: „Nema sporazuma. Zajednica mora da bude prva“.

Seljimi: Skromniji ciljevi

Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova i diplomata je, retvitujući Boreljevo obraćanje, poručio „Ah, u pitanju je ‘sporazum o putu za normalizaciju’, a ne ‘Sporazum o normalizaciji’.

Pratio sam konferenciju za medije. Nekako je skromniji i realističniji cilj, valjda…ovo zapravo nije dugo traženi uzajamno pravno obavezujući sporazum sa uzajamnim priznanjem u centru“, naveo je Seljimi.

Haradinaj pohvaljuje : Veliko dostignuće

Ipak, lider AAK, Ramuš Haradinaj za sada je jedini, makar kada je opozicija u pitanju, koji je pružio riječi podrške večerašnjim razgovorima u Briselu. Za njega je dogovor o prihvatanju evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – „veliko dostignuće“.

„Sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbijednosna normalnost, perspektiva evroatlantskih integracija i nova priznanja“, kaže Haradinaj.

Kaže da jednako važna ostaje i naredna faza razgovora o drugim otvorenim pitanjima.

„Za koja želim da vjerujem da će se naći najbolja riješenja, čime će se završiti poglavlje ‘de jure’ priznanja Kosova i Srbije!“, dodao je.