Prvi slučaj mišije groznice, direktor Višaj: Stanje hospitalizovanog pacijenta je stabilno

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK) u sredu je prikazan prvi slučaj kod pacijenta oboljelog od mišije groznice

Direktor Infektivne klinike Arben Višaj rekao je za Telegrafin da se pacijentkinja liječi na ovoj klinici i da je, prema njegovim riječima, njeno stanje stabilno. Višaj se nada da će pacijent napustiti kliniku za 7 ili 10 dana.

„Na Infektivnoj klinici imamo uobičajenu sezonsku situaciju. Nemamo nikakvog pogoršanja stanja. Imamo pacijenta hospitalizovanog sa bubrežnim sindromom, ili kako je to inače poznato, mišjom groznicom. Ona ima 52 godine i iz Dečana je i liječi se u našoj klinici. Trenutno je njeno opšte stanje stabilno i nadam se da će za 7 ili 10 dana biti otpuštena sa klinike”, rekao je Višaj.

Na pitanje o slučajevima meningitisa pacijenata primljenih u ovu kliniku, on je rekao da „trenutno imamo pacijenta sa meningitisom. Njegovo stanje je stabilno. Imali smo značajan porast slučajeva od juna do jula. Ali sada je situacija stabilna. Nemamo mnogo slučajeva sa dijagnozom meningitisa, tako da su oni deo svakodnevnog života”.

Inače, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova(NIJZK) saopštio je u sredu da je dijagnostikovan prvi slučaj pacovske groznice na Kosovu.

Kako navode iz Instituta, glavni izvor ove infekcije su pacovi.

Izvor infekcije su miševi. Bolest se širi putem hrane, aerosola i kontakta. Slučajevi hemoragične groznice sa sporadičnim bubrežnim sindromom su nepovezani i između njih nema epidemije, ali nepažnja u čuvanju hrane i konzumiranju neopranog bobičastog voća može izazvati smrtonosnu bolest. U ljudsko tijelo patogen ulazi kroz tri ulaza: respiratorni trakt, digestivni trakt i kroz kožu“, navodi se u saopštenju NIJZK prenosi Telegraf.