Pšenice ove godine malo i lošeg kvaliteta

Poljoprivrednik Korab Sejdiu iz opštine Podujevo požnjeo je preko 150 hektara pšenice.

Ali, ove godine je količina pšenice koju je obijezbedio bila manja.

„Ove godine smo uspeli da obijezbedimo do 3.000 kilograma pšenice za jedan obrađeni hektar – upola manje u odnosu na prošlu godinu“, rekao je poljoprivrednik Korab Sejdiu za Radio slobodna Evropa.

Zbog manje požnjevene pšenice, Sejdiu kaže da “ove godine nema brašna i da je kvalitet loš”.

Za ovu situaciju poljoprivrednik okrivljuje klimatske uslove koji su ove godine bili nepovoljni za poljoprivrednike.

“Bilo je dosta kiše, magle, jutarnjeg mraza”, kaže on, objašnjavajući da je to dovelo do toga da pšenica nije rodila koliko bi trebalo.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove godine berba je počela 15. jula, kako obično počinje početkom ovog mjeseca. Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Fatona Pecija, ove godine pšenicom je zasađeno oko 67.000 hektara zemlje.

U međuvremenu, poljoprivrednik Valon Vehapi iz opštine Lipljan kaže da je manji prinos pšenice ove godine uzrokovan i nepravilnim rukovanjem ovom poljoprivrednom kulturom.

On je već požnjeo preko 100 hektara pšenice.

Čak je i Vehapi, kao i Sejdiu, ove godine rodilo manje pšenice nego što je očekivao, jer je ciljao na 7.000 kilograma po hektaru, ali je obezbijedio i do 5.000.

„Klimatski uslovi nisu bili idealni za poljoprivredu, ni za pšenicu ni za kukuruz. To je zato što su mjeseci maj i jun bili hladni i vlažni. Zbog velike vlažnosti pojavile su se mnoge bolesti koje su štetile biljci pšenice. To je uticalo i na moju zemlju, pošto sam kako sam obrađivao zemlju i tretirao biljku radeći 12 sati dnevno, očekivao sam i do 7.000 kilograma po hektaru, ali sam izašao sa nešto više od 5.000 kilograma“, kaže Radionu. Slobodna Evropa.

Iz Saveza poljoprivrednika Kosova kažu da su niske temperature tokom proljeća smanjile očekivanja za obilnu proizvodnju pšenice. Čelnik ovog saveza Tahir Tahiri kaže da će prosječna proizvodnja po hektaru ove godine biti manja u odnosu na prethodne godine.

On, međutim, ne navodi koliki će procenat svojih potreba za pšenicom Kosovo moći da obijezbedi ove godine.

„Bojim se da će to biti najslabija i najteža godina što se tiče domaće proizvodnje. Ne sjećam se da su mart, april, maj i jun bili vlažni za 40 godina. Imali smo poplave, grad… Ali najteža je bila produžena vlaga koja je stvorila uslove za pojavu raznih bolesti“, kaže on.

Nekoliko oblasti na Kosovu suočilo se sa poplavama ove godine. U januaru su poplavama pogođene opštine Srbica, Južna Mitrovica, Klina i Istok. U međuvremenu, u junu, opština Peć se suočila sa poplavama.