Pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije: Stigao najdraži gost, počeo ramazan

Sa zalaskom Sunca počeo je ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana.

Sinoć se klanjala i prvi teravih-namaz, dok je danas prvi dan posta. U Sarajevu je, tradicionalno, pucnjem topa sa Žute tabije obilježen početak najsvetijeg mjeseca.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju, sva dobra djela učinjena u njemu, višestruko se množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur'ana, ali i mjesec na čiji se 17. dan odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

– Večeras ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti. Ulazimo u jedno sveto vrijeme, koje je osjetljivo i u kojem se vrijednosti uvećavaju.

Ove godine u njega ulazimo pod motom ‘Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici’. Stoga, neka ramazan dotakne svaku našu porodicu, i svako srce koje u sebi nosi vjerovanje u Allaha, dž.š.

Taj dodir neka bude blagoslovljen, i neka unese život i vjeru u ono što dotakne – poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Redakcija “radio Astre” svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!