Putin gubi energetski rat, Evropa na rekordnom nivou snabdevanja gasom

Evropa je na putu da završi zimu sa skoro rekordnim količinama gasa u skladištu, zadajući udarac naporima Vladimira Putina da finansira svoj rat u Ukrajini.

Prema podacima Gas Infrastructure Europe, kombinovane isporuke u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji bile su ekvivalentne 731 TVh, što je isti sezonski rekord postavljen 2020. godine.

Cijene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, pri čemu su referentne holandske fjučerse pale ispod 50 evra prvi put od 1. septembra 2021. godine, pošto se kontinent navikava na život bez ruske energije.

Cijene su pale za više od 80 odsto u odnosu na njihov vrhunac u avgustu 2022. godine, kada su ruske gasne rezove pogodile Evropu po cijeni od oko 1 bilion evra, što je inflaciju skočilo na najviše nivoe u decenijama, prenosi ScanTV.

To dolazi u trenutku kada Rusija prodaje ekvivalent od 120 miliona evra u stranoj valuti dnevno u pokušaju da uravnoteži svoje knjige usred visoke potrošnje i pada prihoda od energije dok vodi rat u Ukrajini.

Rusko ministarstvo finansija obećalo je da će se ove godine držati budžetskog deficita od najviše 2 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je njegova potrošnja bila veća od prihoda za skoro 25 milijardi dolara u januaru 2023.

Rusija dnevno prodaje preko 110 miliona evra deviza da bi pokrila deficit, a vlada planira da uvede jednokratni „dobrovoljni” porez na veliki biznis.

Cijene gasa u Evropi su drastično pale zahvaljujući relativno blagim zimskim vremenima i naporima da se smanji potrošnja i povećaju rezerve.