Radoičić je „kriminalac koji mora da odgovara“: Jasan stav Stejt departmenta o fotografiji Đurića i Radoičića

Američki Stejt department je saopštio da je upoznat sa medijskim izvještajima o sastanku Marka Đurića, ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama sa Milanom Radoičićem, koji se nalazi na listi sankcija SAD zbog umješanosti u koruptivne radnje i transnacionalni organizovani kriminal

Američki Stejt department je saopštio da je upoznat sa medijskim izvještajima o sastanku Marka Đurića, ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama sa Milanom Radoičićem, koji se nalazi na listi sankcija SAD zbog umješanosti u koruptivne radnje i transnacionalni organizovani kriminal.

„Imamo jasan stav o gospodinu Radoičiću. On je preko svojih advokata preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj. On je kriminalac koji mora da odgovara“, navodi se u odgovoru portparola američkog Stejt Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), prenosi Radio slobodna Evropa.

Dodaje se da Srbija mora privjesti pravdi odgovorne za napad „koji su izvele paravojne strukture u Banjskoj na Kosovu koje su rezultirale tragičnom smrću narednika Policije Kosova“.

Fotografija na kojoj se vide Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu i Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste koji se nalazi na listi sankcija SAD, objavljena je 9. marta na društvenoj mreži X. Na fotografiji su Đurić i Radoičić prikazani zajedno u restoranu. Nije poznato kada i gdije je fotografija nastala, kao ni ko je autor.

Američki Stejt department je saopštio da je upoznat sa medijskim izveštajima o sastanku Marka Đurića, ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama sa Milanom Radoičićem, koji se nalazi na listi sankcija SAD zbog umešanosti u koruptivne radnje i transnacionalni organizovani kriminal.

„Imamo jasan stav o gospodinu Radoičiću. On je preko svojih advokata preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj. On je kriminalac koji mora da odgovara“, navodi se u odgovoru portparola američkog Stejt Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), prenosi Radio slobodna Evropa.

Dodaje se da Srbija mora privesti pravdi odgovorne za napad „koji su izvele paravojne strukture u Banjskoj na Kosovu koje su rezultirale tragičnom smrću narednika Policije Kosova“.

https://www.danas.rs/vesti/politika/kako-marko-djuric-komentarise-fotografiju-sa-milanom-radoicicem/embed/#?secret=kkbkmV562W#?secret=VuLY72DjkW

Fotografija na kojoj se vide Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu i Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste koji se nalazi na listi sankcija SAD, objavljena je 9. marta na društvenoj mreži X. Na fotografiji su Đurić i Radoičić prikazani zajedno u restoranu. Nije poznato kada i gde je fotografija nastala, kao ni ko je autor.

Takođe nije poznato da li je fotografija nastala u vreme dok je Đurić ambasador Srbije u SAD, na čijoj se listi sankcija nalazi Radočić.

RSE navodi da nije uspijeo da utvrdi autentičnost fotografije.

Marko Đurić, koji se nakon objavljivanja fotografije oglasio porukom „da se ne stidi svojih kontakata“, nije odgovorio na pitanje RSE o detaljima susreta sa Radoičićem i kada je fotografija nastala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se na konferenciji za novinare 10. marta kratko osvrnuo na fotografiju Đurića i Radoičića.

„Nisam ga (Marka Đurića) pitao ni kad, ni gde, ni zašto. Ni da li je ustao od svog stola da se vidi sa Milanom Radoičićem, da sedne na minut – dva ili je došao sa njim, ništa ga nisam pitao“, rekao je Vučić.

Iz Evropske unije su 11. marta poručili da nije na njima da komentarišu svaki pojedinačni sastanak srpskih zvaničnika, ali da „to sa kim se sastajete govori o vama“.

„Pogotovo ako se radi o osumnjičenima za krivična dijela“, rekao je portparol EU Peter Stano 11. marta u odgovoru na novinarsko pitanje tokom brifinga o dijalogu Srbije i Kosova u Briselu.

Nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić imenovan je za ambasadora u Vašingtonu u oktobru 2020. godine.