Radoičić odustaje od poslovanja u Srbiji, vlasništvo prenosi na braću Veselinović

Bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, odrekao se vlasništva nad preduzećima u Srbiji, saopšteno je na sajtu Agencije za privredu. Registri Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Radoičići je 40 odsto svojih akcija koje je posedovao preneo na kompaniju Inkop, odnosno na svoje poslovne partnere, braću Zvonka i Žarka Veselinovića.

Inkop posjeduje nekoliko sestrinskih firmi koje su ranije dobijale na tenderima iz budžeta Srbije, ali i drugu imovinu u pogledu opreme i nekretnina.

I pre napada na kosovsku policiju 24. februara, koji Kosovo kvalifikuje kao teroristički napad, vlasti na Kosovu su ime Milana Radoičića povezivale sa kriminalnim aktivnostima. Čak se i Zvonko Veslinović dovodi u vezu sa zločinima na Kosovu.

Napad Srbije na Banjsku se ne tretira kao teroristički akt, a Milan Radoičić nije optužen za ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua tokom njegovog pojavljivanja pred Višim tužilaštvom u Beogradu.

Među krivičnim delima za koja se sumnjiči su ugrožavanje javnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Radoičić i braća Veselinovići su pod sankcijama Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, Srbija je rekla da nema međunarodnu obavezu da poštuje ove kaznene mere.

Oni su pod američkim sankcijama stavljeni u decembru 2021. zbog sumnje za organizovani kriminal i korupciju prenosi RSE.