Rama: Na Samitu Berlinskog procesa u Tirani neće biti riječi o agresiji Srbije na Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen pojavio se na konferenciji za novinare, dan uoči održavanja samita Berlinskog procesa u Tirani.

Rama je u svom govoru istakao da cilj ovog samita nije da se razgovara o ratu između Izraela i Hamasa, kao ni o napadu na sjeveru Kosova, već će biti prostora da se razgovara o pitanjima susjedstva u regionu.

„Samit u Tirani je na tragu Berlinskog procesa i to je vizija kancelarke Angele Merkel koja je okupila lidere Zapadnog Balkana da se okupe i sjednu za sto kako bi započeli saradnju za budućnost i gde je saradnja definisana. u okviru 4 slobode EU koje daju zemljama mogućnost da daju više“.

„Svi napori su išli i idu u ovom pravcu. EU je preuzela ulogu pod rukovodstvom komisije da pruži konkretan doprinos koji je veoma važan. Ovo je najveća inovacija koja omogućava zemljama s jedne strane da pristupe dodatnom fondu EU i imaju nove prostore na zajedničkom tržištu EU. Definisali smo i prostor za razgovor o susjedskim pitanjima u regionu, ali ništa više, jer to nije cilj. Tačno je da je Tirana evropska prestonica Balkana, ali nije pupak Evrope. Pupak Evrope je u Briselu, gde se razgovara o ovim temama“, rekao je Rama.

U međuvremenu, Ursula Fon der Lajen je, na pitanje nakon nedavne situacije na Kosovu, šta očekujete da će se desiti sa Ohridskim sporazumom, rekla da su „Ohridski sporazumi koji su postignuti u februaru i martu osnov za pomirenje kroz dijalog EU“ .

„Važno je da se Kosovo i Srbija vrate za sto za normalizaciju odnosa. Ovo je pravi put za budućnost jer će Kosovo i Srbija biti deo EU” prenosi Telegraf.