Ramit Ademović LJubinje – Gost književnih susreta u Petnjici

Dana 17. 09. 2022. godine u mjestu Petnjica, u istoimenoj općini na sjeveru Republike Crne Gore, smještenoj u prelijepom Bihoru, održali su se IV Petnjički književni susreti kao dio manifestacije IX Bihorsko kulturno ljeto. Ovogodišnji, četvrti po redu Petnjički književni susreti, bili su organizirani u čast rahmetli Ismeta Rebronje, vrsnog bošnjačkog stvaraoca i intelektualca iz Novog Pazara i nosili su naziv ”S one strane Lima”.

Organizatori susreta bili su JU Centar za kulturu Petnjica i Općina Petnjica, odnosno direktor Centra za kulturu Petnjica, g. Sinan Tiganj i predsjednik Općine Petnjica, g. Samir Agović. Moderatorka večeri bila je gospođica Dijana Tiganj, magistar crnogorskog jezika i književnosti, prosvjetni radnik i književnica. Cijela manifestacija bila je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Specijalni književni gost večeri bio je Ramit Ademović Ljubinjec iz Subotice.

Ramit Ademović Ljubinjec rođen je 28. 09. 1958. godine u Gornjem Ljubinju kod Prizrena. Osnovno obrazovanje završio je u Donjem Ljubinju i rodnom Gornjem Ljubinju. Gimnaziju završava u Prizrenu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu. Penzionisani je viši inspektor. Oženjen je suprugom Dijanom i ima dva sina, Edina i Jasmina (stariji sin, Jasmin R. Ademović, također se bavi književnošću i bio je učesnik IV Petnjičkih književnih susreta). Živi i stvara u Subotici. Dva do tri puta godišnje boravi na Kosovu u porodičnoj kući u Gornjem Ljubinju.

Ramit Ademović Ljubinjec višestruko je nagrađivan i pohvaljivan za svoje stvaralaštvo, prije svega, za svoju poeziju. Osim za stvaralaštvo, dobitnik je mnogih priznanja iz oblasti promoviranja kulture, a naročito književnosti, kako u regiji, tako i mnogo šire. Kao važnija nagrada, ističe se prvo mjesto – Prvo slovo Subotice 2020 , osvojena za pjesmu ”Majčin san” (koja je posvećena njegovoj rahmetli majci, Emini) na I Festivalu subotičke književnosti ”Suboticijada” (Palić, Subotica, 2020. godine), nakon čega se pojavljuje i kao predsjednik žirija na ”Suboticijadi 2”. Zastupljen je u većem broju zajedničkih zbirki pjesama, zbornicima, antologijama i drugo. Njegova poezija može se pročitati i na desetinama portala u regiji i daleko šire. Poezija mu je prevođena na nekoliko stranih jezika. Svoj prvi roman ”Protiv vetra”, napisao je još daleke 1985. godine. U mlađim danima pisao je tekstove za vokalne soliste, a iste je zaštitio u SOKOJ-u. Tekst nadaleko poznate pjesme, koja je nezaobilazna i na današnjim svadbenim veseljima širom prizrenskog kraja, ali i šire, ”Svadba, džumbus, mašala”, napisao je upravo on. Učesnik je mnogih književnih manifestacija, poetskih susreta i kulturnih događaja širom regije. Na III Petnjičkim književnim susretima koji su se održali prošle godine, Ramit Ademović Ljubinjec i Jasmin R. Ademović, učestvovali su na ovoj manifestaciji od ogromnog regijskog kulturnog značaja. Član je Saveza književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR Novi Sad) gdje obnaša funkciju sekretara subotičkog ogranka SKOR-a. Pridruženi je član još nekoliko književnih klubova, umjetničkih udruženja i društava za promoviranje kulture, svi sa sjedištem u Subotici. Jedan je od najplodonosnijih spisatelja iz regije Župa kod Prizrena. Piše pretežno apstraktnu, angažovanu i ljubavnu poeziju, ali i druge forme književnog izražavanja poput kratkih priča, novela i drugo.

Ramit Adermović

Ramit Ademović Ljubinjec se na IV Petnjičkim književnim susretima predstavio sa dvije pjesme. Prva je bila pjesma ”Žar”. Druga pjesma, koja nosi naslov ”Kismet” napisana je po istinitom događaju i posvećena je prvenstveno rahmetli mlađem bratu, Aliji, ali i rahmetli majci Emini. Kao i na mnogim događajima na kojima je učestvovao i kazivao svoju poeziju i ovaj put je rasplakao neke od gostiju u Kulturnom centru Petnjica. Od strane organizatora, njegov sin, Jasmin R. Ademović i on, proglašeni su za specijalne goste večeri, budući da su prešli više od pet stotina kilometara samo kako bi bili dio ovog veličanstvenog skupa. Osim njih dvojice, od spisatelja sa Kosova, učestvovali su još i: prof. dr. Sadik Idrizi iz Kruševa (O. Dragaš), Safet Ćeman iz Luksemburga, porijeklom iz Vitomirice kod Peći i putem video zapisa, Fahredin Šehu iz Prištine. Nakon završenog oficijelnog dijela, uslijedilo je neformalno druženje u Lovačkom domu Petnjica gdje su se književnici iz regije međusobno bolje upoznali. Na kraju manifestacije, a prije neformalnog druženja, učesnicima su podijeljeni pokloni od strane organizatora.