Ramuš Haradinaj: Sporazum ima de jure priznanje na međunarodnom nivou

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da postoje velike kritike na račun Kurtijeve vlasti i načina na koji se odvijao proces dijaloga, ali da bi, prema njegovim riječima, evropski prijedlog trebalo da podrže i opozicione stranke.

Lider AAK je u izjavi za Ekonomiju online rekao da prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom smatra velikim dostignućem za Kosovo. Iako smatra da je dogovor mogao da bude i bolji sa „još jednim premijerom”.

Dok vladini zvaničnici i pojedini analitičari ponavljaju da je sporazum koji se očekuje da bude potpisan 18. marta u Ohridu „de fakto” priznanje Kosova od strane Srbije, Haradinaj je u tom pogledu još optimističniji.

„Sporazum ima de jure priznanje na međunarodnom nivou, ali nema bilateralno priznanje sa Srbijom. To je postignuto zahvaljujući našim saveznicima i svakako odražava realnost u regionu Kosova. Ovo je veliko dostignuće naših saveznika, shvata se tako što odražava realnost Kosova, ali i Srbije, ali i globalnih dešavanja, jer je takvo dostignuće veliko dostignuće za Kosovo. Alijansa i ja podržavamo sporazum poznat kao francusko-njemački prijedlog, koji je veliko dostignuće naših saveznika, posebno uz pomoć Amerike, i kojim se odvajamo od Srbije. Imali smo i imamo kritike o načinu na koji je procesom dijaloga rukovodio premijer Kurti, kao što imamo kritike na račun upravljanja zemljom“, rekao je Haradinaj.

On smatra da je Kosovo imalo priliku da dobije više od dijaloga.

Svakako da je bilo i drugih prilika, sa drugom vladom i još jednim premijerom, ali u okolnostima u kojima se nalazimo kao Kosovo, to je veliko dostignuće“, izjavio je Haradinaj.