Rašić: Beograd stoji iza ostavki policajaca srpske nacionalnosti na sjeveru

Najmanje sedam policajaca kosovskih Srba podnijelo je ostavke proteklih dana, za šta su kosovski zvaničnici okrivili zvanični Beograd. Oni su bili među 46 pripadnika srpske zajednice koji su se priključili Kosovskoj policiji krajem jula, nakon konkursa za popunjavanje upražnjenih mjesta u direkciji za sjeverni region.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić smatra da iza nedavnih ostavki srpskih policajaca na sjeveru stoji “strah od aktuelnog srpskog režima” i dodaje da zvanična Priština treba da “ohrabri” sve one koji zaista žele da se integrišu.

„Institucije Kosova moraju pokazati dobru volju, dobru stranu institucija Kosova, da ohrabre naše sugrađane, u ovom slučaju nove policajce Kosova. Da je ovo mjesto gde mogu da grade karijeru i da će ih institucije podržati u daljem razvoju“, kaže Rašić za REL.

Kosovska policija za sjeverni region nije saopštila tačan broj policajaca koji su povučeni, navodeći da ne komentarišu stvar.

Međunarodne diplomate na Kosovu izrazile su zabrinutost zbog ostavki.

Ali stručnjak za bezbijednost Nuredin Ibiši kaže da u ovom trenutku nije dovoljna samo “deklarativno” zaštita policajaca, već da Kosovo i međunarodna zajednica moraju preduzeti konkretne korake.