Rašić: Guverner CBK mi je rekao da će danas kontaktirati Centralnu banku Srbije

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić održao je konferenciju za štampu u vezi sa uredbom za gotovinsko poslovanje Centralne banke Kosova.

Rašić je rekao da je juče imao sastanak sa guvernerom CBK Ahmetom Ismailijem i premijerom Kurtijem, gde je objasnio zabranu korišćenja dinara kao sredstva plaćanja na Kosovu.

„Juče sam imao sastanak sa guvernerom Ahmetom Ismailijem u vezi sa nedavnim događajima u vezi sa uredbom CBK-a, Ismaili je bio veoma detaljan u svom objašnjenju u vezi sa primjenom ove uredbe. Juče popodne sam se susreo i sa Kurtom, kome želim da se zahvalim što je pronašao način da primjeni propis i korišćenje dinara“, rekao je on.

Ministar Rašić je rekao da su na sastanku sa Kurtijem donijeli zaključak da imaju prelazni rok kako bi građani imali vremena da se spreme.

„Juče popodne, kada sam se sastao sa Kurtijem, došli smo do zaključka koji je Kurti najavio, a radi se o prelaznom roku da se korisnici pripreme za korišćenje evra. Mislim da je ovo pravi način na koji treba da nastavimo“, rekao je on.

Rašić je rekao da će ljudi koji nemaju bankovni račun moći besplatno da otvore tekući račun.

Ministar Rašić je rekao da postoje dva načina korišćenja dinara na Kosovu o kojima se razgovaralo.

Prva je, prema Rašićevim riječima, saradnja Centralne banke Kosova i Srbije.

On je rekao da je od guvernera Ismailija dobio potvrdu da će danas kontaktirati Centralnu banku Srbije.

Ministar je dalje pozvao građane Srbije koji žive na Kosovu da ne nasedaju na lažne vijesti, gde se navodi da će zdravstvene i obrazovne ustanove biti zatvorene.

„Želim da vam kažem svima, a posebno zaposlenima u ovim institucijama, da se ovako nešto neće desiti, imam oprijedjeljenje premijera za to i to znači da mogu slobodno da nastave sa radom. U ovim okolnostima, vidi se da su lažne vijesti one koje se najbrže šire”, rekao je Rašić.