Razglednica sa margina Minhenske konferencije, ko se s kim sastajao

U Minhenu je protekla dva dana održana konferencija o bezbijednosti. Jedina tema  – ruska invazija Ukrajine. Srbiji „snažno zamjeraju“ neuvođenje sankcija Rusiji, javnost je obavijestio Aleksandar Vučić. Jedinstven primjer uspijeha – pohvalili su se svojoj javnosti Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Susreti na marginama protiču u znaku najavljenog susreta na visokom političkom nivou Beograda i Prištine krajem februara. U nastavku pregled susreta zvaničnika iz Prištine sa jedne i srpskog predsjednika sa druge strane na marginama Minhenske konferencije.

U Minhenu je protekla dva dana održana konferencija o bezbijednosti. Jedina tema  – ruska invazija Ukrajine. Srbiji „snažno zamjeraju“ neuvođenje sankcija Rusiji, javnost je obavijestio Aleksandar Vučić. Jedinstven primjer uspijeha – pohvalili su se svojoj javnosti Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Susreti na marginama protiču u znaku najavljenog susreta na visokom političkom nivou Beograda i Prištine krajem februara. U nastavku pregled susreta zvaničnika iz Prištine sa jedne i srpskog predsjednika sa druge strane na marginama Minhenske konferencije.

To su kancelar Njemačke Olaf Šolc i ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske Ketrin Kolona, kojima se zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke i Francuske.

„Zahvalio sam se poslanicima njemačkog Bundestaga iz Socijaldemokratske partije, Liberalne partije i CDU Andreasu Švarcu, Volfgangu Helmihu, Ulrihu Lehteu, Renati Alt, Ajdanu Ozoguzu i Metinu Hakverdiju na kontinuiranoj podršci našoj zemlji“, pohvalio se potom Kurti preko društvenih mreža.

Sastao se sa više američkih senatora i kongresmena: Džin Šahin i Krisom Van Holenom, Bobom Mendezom. Potonji je ujedno i predsjednik Komiteta za spoljne poslove Senata Sjedinjenih Država.

Odnose sa SAD, Kurti opusuje kao specijalne sa potencijalom za dalje jačanje.

Kurti se susreo i sa Stjuartom Pičom, ali i sa izvršnom direktorkom Evropol-a, Ketrin de Bol, te generalnim sekretarom INTERPOL-a Jirgenom Štokasom. I dok je sa Bol razgovarao o saradnji između kosovskih institucija za sprovođenje zakona i Evropola, Kurti je na sastanku sa INTERPOL-om iskoristio za novo lobiranje Kosova, s obzirom na to da Kosovo nije njegova članica.

„Obavjestio sam generalnog sekretara INTERPOL-a Jirgena Štoka o uspijehu Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Kurti.

Kurti je zabeležio i susret sa Međunarodnom agencijom za energetiku, to jest sa njenim izvršnim direktorom Fatihom Birolom, te predsjednicom EBRD – Evropske banke za obnovu i razvoj, Odile Basom.

Konačno, među poslednjima na listi susreta uvrstio je sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Razgovarali smo o procesu dijaloga i evropskom prijedlogu, koji su pokrenule Francuska i Njemačka i podržale SAD i Italija“, naveo je Kurti, dodajući da ga danas očekuju i drugi važni sastanci.

Kurti se u međuvremenu sastao po prvi put i sa premijerkom Litvanije Ingrid Simonite, kojoj se, kako on navodi, zahvalio na aktivnoj podršci evroatlantskoj integraciji.

Pre Kurtija je susrete brojao srpski predsjednik.

Od onog sa predsjednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, preko ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske Džejmsom Klaverlijem, do kratkog susreta sa Žozepom Boreljom uoči samog početka Minhenske konferencije.

„Koliko sutra očekuje nas novi sastanak i nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana“, poručio je 17. i potom se dan kasnije i sastao ponovo sa Boreljom.

„Otvoren razgovor i priprema za nastavak dijaloga između Beogada i Prištine“, opisao je ovaj susret, ali i dodao da je Srbiji na konferenciji snažno zamjereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

Uoči Minhenske konferencije, za predsjednika Srbije posebno je bio važan sastanak sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom.

„Ozbiljan i korektan sastanak sa najodgovornijim ljudima EU o procesu dijaloga sa Prištinom, francusko-njemačkom planu i našim bilateralnim odnosima.
Osim razgovora o odnosima Beograda i Prištine potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose između Srbije i SAD“, poručio je Vučić na Inastagramu.

Sastanak je i sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju SR Njemačke Franciskom Brantner bio odličan. Bio je to nastavak razgovora o konkretizaciji projekata o kojima su dvije delegacije govorile u Beogradu u septembru prošle godine.

„Akcenat je bio na zelenim investicijama, ali i na primeni najboljih praksi i iskustava Njemačke u oblasti rudarstva i energetike“, naveo je Vučić.

„Sa prijateljem Dimitrom Kovačevskim iz Vlade Makedonije uvek i na svakom mjestu o saradnji, razvoju, novim projektima. Pred nama je izazovna godina, ali i mnogo prilika koje smo spremni da iskoristimo na dobrobit građana“, poručio je posle susreta sa makedonskim premijerom.

„Nemamo mi vremena za filozofiranje o teškoj situaciji, mora da se radi i da se ide napred“, dodao je srpski predsjednik.

Sa njim je bio i srpski ministar spoljnih poslova. Osim bilateralnih sastanaka sa Vučićem, Ivica Dačić je imao i zasebne susrete sa bivšim ministrom inostranih poslova NR Кine Vang Jiem, predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, ministrom inostranih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom, ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Кonakovićem, ministrom inostranih poslova Republike Togo Roberom Diseom, kao i sa predsjednikom Svjetskog ekonomskog foruma Borgeom Brendeom, preneo je portal Kossev.info.