Reakcija opozicionih političara Hotija, Mustafe i Pacolija na reakciju Eu i Sad-a

Poslanik LDK Avdulah Hoti rekao je da će braniti državni interes u svakoj situaciji, čak i kada to, prema njegovim riječima, košta njega politički i stranke iz koje dolazi.

Hoti je rekao da ljudi očekuju od vlade državne akcije koje jačaju veze sa SAD i EU i da Kosovo što prije postane članica EU i NATO.

„Nikada nisam sumnjao da treba da se postrojimo u odbranu interesa države Kosovo, a ne u odbranu partijskih i pojedinačnih interesa obmanjujući građane“, rekao je Hoti.

Dalje, Hoti je rekao da svaki političar treba da preuzme odgovornost čak i kada ne uspije, kao što su, prema njegovim riječima, trenutno premijer Kurti i predsjednica Osmani.

„Narod ne želi konfrontaciju sa saveznikom koji obezbijeđuje postojanje države Kosovo. Građanin Kosova zaslužuje da mu se kaže istina”.

„Svaki političar koji ima institucionalnu odgovornost mora imati moralnu snagu da preuzme odgovornost čak i kada ne uspije, kao što je trenutno slučaj sa binomom Kurti-Osmani“, rekao je on.

Bivši premijer Isa Mustafa rekao je da je 2020. godine raskinuo koaliciju sa Samoopredeljenjem kako bi izbijegao sukob Kosova sa SAD i kaže da ga ta činjenica tiješi jer je „LDK tada ispravno procijenio rizik“. On je rekao da je to skupo koštalo DSK sa glasovima.

„LDK je 2020. godine raskinuo koaliciju sa VV da bi izbijegao konfrontaciju Kosova sa SAD. Platio je najskuplju cijenu sa oko 100 hiljada glasova!“.

Ali, Mustafa kaže da su sami internacionalci bili ti koji su podržali Vetevendosje da dođe na vlast.

„Ali tada su VV podržale diplomate SAD, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, izvjestilac Kosova u Evropskom parlamentu i… Sami su ga doveli na vlast zajedno da  budu funkcionalnim“.

Bivši šef LDK je rekao da se plaši da će cijenu platiti Kosovo, a ne aktuelni institucionalni lideri.

„Danas se plašim da cijenu kidanja odnosa sa SAD i EU neće platiti VV sa Kurtijem i Osmanijem, već cijelo Kosovo. Jedina utjeha ostaje da je Demokratski savez Kosova ispravno procijenio rizik i dobro dijelovao u interesu Kosova”.

Šef AKR-a, Bedžet Pacoli, kritikovao je Kurtijevu vladu zbog njenog pristupa zahtijevima SAD za sjever.

Pacoli je u intervjuu za lajmi.net izjavio da „Kosovo bez SAD ne može da preživi ni jednu noć“, a ovaj princip treba da bude jasan svima, piše lajmi.net.

„Bez Amerike ne možemo preživeti ni jednu noć. Ovo treba da bude jasno svima. Moram da koordiniram stvari sa SAD, za koje su uvjek garantovale da će biti zaštitnici“, rekao je Pacoli.

Vidim da je situacija veoma alarmantna“, dodao je na kraju.