Reakcija političara nakon zločina koji je šokirao naciju, oštre reakcije i civilnog društva (Pedofilija)

Od pet osoba za koje se sumnja da su umiješane u silovanje, četiri su već identifikovane i završile su u policijskom pritvoru, dok je peta još u bjekstvu.

U dosijeu tužilaštva opisanom za ovaj slučaj navodi da se maloljetnica šetala jednim od prištinskih parkova.

Tvrdi se da se ozbiljan incident dogodio nakon što su tri osobe zaustavile 11-godišnjakinju koji je hodala parkom.

Tri osobe su prišle maloljetnici, dok je jedan od osumnjičenih počeo da je dodiruje rukom po stomaku i donjem dijelu leđa.

Iz izvještaja tužilaštva se vidi da su osumnjičeni u parku maloljetnici skinuli odjeću. Nakon što su je skinuli, dalje se u izvještaju navodi da je jedan od osumnjičenih držao žrtvu za ruke i usta, dok ju je drugi seksualno zlostavljao.

Na ovaj ozbiljan slučaj reagovale su najviše državne strukture, ali i čelnici opozicionih političkih partija.

Predsjednica Vjosa Osmani Sadriu smatra da je silovanje 11-godišnjakinje nehuman čin.

„S najvećom strogošću i odlučnošću, moramo jednoglasno ponoviti da niko nije iznad zakona. Zakon treba da bude oštar prema svakom takvom počiniocu, posebno u ovakvim slučajevima kada su meta nasilja djeca”, napisala je Osmani-Sadriu.

Premijer Aljbin Kurti zatražio je od agencija za provođenje zakona da osumnjičene privedu pravdi.

Tražim od organa reda i istražnih organa da osumnjičene što prije privedu pravdi, a počinioce zaslužuju kaznu za ovaj težak i šokantan, za osudu i neprihvatljiv zločin”, napisao je premijer.

Gradonačelnik Prištine, Perparim Rama, izrazio je šok zbog ovog slučaja.

“Nije samo jedno dijete bilo zlostavljano, svi smo bili posramljeni kao društvo! Stoga, kao gradonačelnik glavnog grada, obećavam da ćemo raditi na izgradnji mehanizama koji povećavaju saradnju između zajednice i agencija za provođenje zakona, kako bismo zajedno spriječili ovakve slučajeve i pružili podršku svim žrtvama“, rekao je Rama.

Međutim, bilo je slučajeva da su i poslanici Skupštine Kosova tražili vraćanje smrtne kazne.

Zastupnik PDK-a, Bekim Hadžiu, rekao je da se nakon ovog ozbiljnog slučaja “zalaže” za vraćanje smrtne kazne.

Nakon sablasnog slučaja protiv 11-godišnje djevojčice. Pitanje je: da li treba ponovo uvesti smrtnu kaznu? Kažem DA“, nastavio je Hadžiju.

Advokat Arianit Koci kaže da bi, prema okolnostima koje se opisuju u medijima, maksimalna kazna mogla biti doživotni zatvor.

„Ne prejudicirajući krivicu, govorim vam da je za osobe starije od 18 godina, uz medijski iznesene okolnosti, način na koji je izvršeno krivično djelo silovanja nad 11-godišnjom djevojčicom – minimalna kazna od 15 godina. Maksimalna kazna je doživotni zatvor”, napisao je Koci na Fejsbuku.

Kolektiv za feminističku misao i akciju najavio je da će protestovati u srijedu i imati tri zahtjeva.

Protest će početi u 12:00 na Trgu “Zahir Pajaziti”. U međuvremenu, za djevojčice i žene će biti potrebna zaštita i sigurnost od strane države, fer tretman slučajeva nasilja nad ženama i zaslužne kazne za počinioce, kao i legalizacija upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu.

Eugen Cakolli iz KDI je rekao da su politički lideri trebali ranije reagirati na fenomen silovanja.

„Slučajevi napada i nasilja nad djevojkama i ženama su eksponencijalno porasli jer nijedna institucija nije radila svoj posao kako treba da zaustavi ovu pojavu. “Smiješne kazne i neozbiljan tretman ovog problema već su ‘ohrabrili’ kriminalce”, napisao je Cakolli.

Potpredsednica PDK, Vljora Čitaku, zatražila je objavljivanje imena osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice u Prištini.

Ona je rekla da takva praksa postoji i u SAD.

Policija je saopštila da je žrtva prebačena u sklonište, a sa osumnjičenima za ovaj težak incident se bave ostali državni organi.

U Prištini u jednom parku se u subotu, 27. avgusta, dogodio ozbiljan incident, gde je petoro ljudi osumnjičeno za gnusan akt silovanja 11-godišnjakinje odnosno očigledno je da se radi o pedofiliji što je posebno zabrinjavajuće.