Reakcija Vlade Kosova: Prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak

Vlada Kosova reagovala je nakon otkazivanja sastanka albanskih vlada, rekavši da je to prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak.

Vlada Kosova je okrivila premijera Albanije Edija Ramu za otkazivanje međuvladinog sastanka, rekavši da bi bilateralni sastanci koje je Rama zatražio mogli da se održavaju svaki drugi dan.

„Zajednički sastanci su veliki organizacioni poduhvat, kojem je prethodio veliki rad ministarstava na pripremi tog dana. Sutra bi trebalo da bude potpisano 13 novih sporazuma. Oni su imali za cilj da zbliže naše ekonomije, naše sisteme pravde, obrazovanja, kulture itd. Najviše će izgubiti građani. Nažalost, otkazivanje sastanka od strane premijera Rame poništilo je mogućnost njihovog potpisivanja. Bilateralni sastanci bi se mogli održavati svakog drugog dana. Prilično smo bliski jedni drugima kao zemlje. Ne bi bilo prvi put da se sretnemo istog dana. Ali to je prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak“, rekao je portparol Vlade Perparim Krieziu.

Rama je rekao da je s obzirom na napete okolnosti predložio manji sastanak, ali premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio novi format sastanka.