Realna su očekivanja da će cijene roba zabilježiti najveći pad od pandemije

Svjetska banka je objavila da se očekuje da će pad cijena donijeti olakšanje za skoro 350 miliona ljudi širom svjeta koji se suočavaju sa nesigurnošću hrane.

Iako se ove godine očekuje pad cijena hrane za osam odsto, Svjetska banka je istakla da se očekuje da će biti na drugom najvišem nivou od 1975. godine, dodajući da je do februara ove godine inflacija cijena hrane na godišnjem nivou iznosila 20 odsto. globalno, najveća cifra u poslednje dvije decenije.

Šef za ekonomski razvoj Svjetske banke Indermit Gil rekao je da je porast cijena hrane i energije nakon ruske invazije na Ukrajinu u velikoj mjeri poslijedica usporavanja ekonomskog rasta, blage zime i preraspodijele u trgovini robom.

„Realno, cijene hrane će ostati na jednom od najviših nivoa u poslednjih pet decenija. „Vlade treba da izbijegavaju trgovinska ograničenja i da zaštite svoje najsiromašnije građane koristeći programe koji imaju za cilj podršku prihodima umjesto kontrole cijena“, rekao je Gil.

Svjetska banka je takođe saopštila da se u ovoj godini očekuje pad cijena robe za 21 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok se očekuje pad cijena energenata za 26 odsto.