Redžepi na Prespanskom forumu za dijalog: Demokratija i pomirenje stubovi napretka na Balkanu. Zajedno možemo stvoriti trajni mir i prosperitet!

U severnomakedonskom gradiću Struga danas je završio prvi dan drugog po redu Prespanskog foruma za dijalog. A na panelu sa naslovom „Pomirenje i demokratija kao katalizator promjena na Balkanu“, našu Vladu je predstavljala zamenica premijera Emilija Redžepi koja je istakla značaj demokratije i pomirenja ka zajedničkoj budućnosti i napretku prema evrointegracijama i boljem životu za sve prenosi Kosova.info

Inače panelom je moderirao prvi potpredsjednik Vlade Severne Makedonije i ujedno ministar za politički sistem i odnose među zajednicama Artan Grubi.

Dok su ostali panelisti visoki zvaničnici:

  • Državni sekretar Švajcarske Livia Leu,
  • Direktorica za Evropu i centralnu Aziju iz Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eitzhorst,
  • Visoki predstavnik EU za Kosovo Miroslav Lajčak,
  • Državni sekretar za vanjske poslove Svete Stolice Miroslav Stanislav Waschoski,
  • Specijalni predstavnik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin,
  • Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, kao i
  • Generalni sekretar RYCO Aljbert Hani.

Redžepi je prilikom obraćanja istakla da su demokratija i pomirenje stubovi napretka na Balkanu. Da je potrebno jedistvo radi izgradnje svetlije budućnosti i promociji ljudskih prava i jačanja demokratskih institucija. Da zajedno možemo stvoriti trajni mir i prosperitet.

“Pomirenje i demokratija nisu samo apstraktne ideje; One su ključne za izgradnju stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu… Ali to zahteva našu zajedničku posvećenost, hrabrost i mudrost… i da je neophodno suočiti se sa prošlošću kako bismo stvorili održivu budućnost uvažavajući specifičnosti i različitosti raznih etničkih grupa i religja, održavajući društvo u kome svi građani imaju podjednaka prava.” rekla je zamenica premijera Emiljia Redžepi.

Te istakla posvećenost Kosova o promociji i zaštiti prava pripadnicima nevećinskih zajednica bilo kroz garantovana mesta u Skupštini ili učešćem u vlasti.

“Nijedna zemlja u regionu a ni šire, ne pruža zaštitu a ni prava nevećinskim zajednicama, onako kako to čini Kosovo, posvećeni smo duboko na realizaciju zakona o zaštiti i prvima nevećinskih naroda. Garantovanim sedištem u Parlamentu i udelom u vlasti.” dodala je.

I predstavila rezultate napretka vladavine prava i demokratije koji su potvrđeni i od strane Transparency Internationala, World Justice Project-a, Freedom House, World press forum index i sl.

“Tokom zadnje dve godine vladavine, postigli smo vidljive rezultate na polju demokratije i vladavine prava, međunarodno priznate, kao što je Transparency International gde, na polju borbe protiv korupcije, Kosovo je ostvarilo rezultat, rangirajući se 20 pozicija iznad u odnosu na prosle dve godine. Dve godine za redom smo prvi u regionu u smislu napretka na polju vladavine prava prema World Justice Project, a drugi u svetu. 17 pozicija više nas je rangirao World Press Forum Index, a 20 iznad Freedom House, koji je vrednovao porast u kvalitetu demokratije. Ovim rezultatima smo pokazali i dokazali najviši nivo demokratije u regionu.” istakla je Redžepi.

Takođe istakla značaj transparentnosti i integriteta koji trebaju vratit poverenje građana koje je veoma bilo narušeno zbog mnogobrojnih afera i nepotizma prošlih vlada.

“Čeka nas jako dugi put ali mi od ovoga nećemo odustati. Samo kroz transparentnost, integritet i vratiti povjerenje naših građana u institucije na cijelokupnoj teritoriji naše države, koje je zadnjih deset godina dosta poljuljano zbor raznih korupcijskih afera i nepotizma bivše vlasti.” rekla je.

Prvi zamjenik premijera Vlade Sjeverne Makedonije i ministar za politički sistem i odnose među zajednicama, Artan Grubi istakao neophodnost da odlučnost lidera da idemo naprijed, i prihvatimo zapadni skup vrijednosti.

„Rječnik kaže da je pomirenje ponovno uspostavljanje prijateljskih odnosa ili čin usklađivanja jednog vjerovanja ili gledišta s drugim. Dakle, mislim da smo bili prijatelji, pa smo se posvađali, a sada smo se vratili prijateljskim odnosima. Ne mogu se sjetiti mnogo toga u jugoistočnoj Evropi, ma koliko duboko i daleko ušli u historiju. Odrastali smo u strahu da će Albanci ovu državu odvesti na drugo mjesto, sve dok se nismo usudili da budemo hrabri i donesemo odluke da prevaziđemo svoj strah. Završili smo rat mirovnim sporazumom koji je konačno učinio državu otvorenom za sve njene građane, što je rezultiralo povjerenjem građana u državu. Od Ohridskog, Prespanskog i dobrosusjedskih sporazuma niko od nas nije izgubio ništa. Država, region i sve što smo skoro svi dobili, potreban je dodatni korak da to zaokružimo”, rekao je Grubi.

Dok je specijalni predstavnik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin istakao trku sa vremenom i potrebu za dogovorom.

“U regionu, vrijeme kao da ističe, a svijet kao da nema vremena.” Neophodno je iskoristiti ovu istorijsku priliku koja se možda neće ponoviti”, rekao je Saracin.

Državni sekretar Švicarske Livia Leu je naglasila: „Demokratija je dijalog. Ne radi se o dogovoru o svemu, već o volji da živimo jedni pored drugih.”

Direktorica za Evropu i centralnu Aziju iz Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eitzhorst je istakla:
„Demokratija je dijalog. Ne radi se o dogovoru o svemu, već o volji da se živi jedni pored drugih”.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak je ocijenio da upravo prošlost igra nepotrebnu ulogu u odlučivanju i samim tim otežava život građana.

„Previše je prošlosti na današnjem Zapadnom Balkanu, koja zasjenjuje budućnost regiona u EU. Ona koči Balkan, koji u konačnici nikome ne služi, a najmanje svojim građanima. To se mora promijeniti“, istakao je Miroslav Lajčak.

Miroslav Stanislav Vašoski je istakao da je: „Pomirenje je tema od velikog značaja u hrišćanstvu, a u različitim oblicima iu drugim religijama. Međutim, to je i fundamentalno pitanje u sekularnim kontekstima, posebno u politici, gdje svakodnevni izazovi uključuju predstavljanje različitih entiteta i traženje izvodljivih riješenja za ponekad suprotstavljene zahtjeve.”

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristina Šmit (Christian Schmit) rekao je:
“Nema napretka bez suočavanja s prošlošću”. Znamo iz istorije da čak i dugi periodi ekonomskog rasta i saradnje koji povezuju ljude kroz posao ne mogu osigurati stabilno društveno okruženje ako se stare pritužbe gurnu pod tepih.” rekao je.

„Različitost je naša snaga, a to najbolje znaju mladi sa Zapadnog Balkana! Oni oblikuju novi narativ, prevazilazeći staru podjelu i grade mostove saradnje. Podržimo njihov put ka pomirenju”, poručio je između ostalog Aljbert Hani.

U nastavku možete pročitati čitavo obraćanje zamjenice premijera Emilije Redžepi na II Prespanskom forumu za dijalog tokom prvog dana foruma:

Poštovani visoki zvaničnici, kolege i uvaženi gosti,

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu biti sa vama na ovoj važnoj konferenciji, posvećenoj pomirenju i demokratiji kao katalizatorima promjena na Balkanu. Prije nego što se pozabavimo temom današnjeg skupa, dozvolite mi da se osvrnem na rad naše Vlade i na moje lično angažovanje u oblasti ljudskih prava i prava nevećinskih naroda na Kosovu, kao neko ko je ceo svoj život proveo na Kosovu, i pre rata, tokom ratnih dešavanja i posle rata sa celom mojom porodicom, kao neko ko nije niti Albanac niti Srbin i kao neko ko se  posvetio borbi protiv diskriminacije, emancipaciji, edukaciji i integraciji ne većinskih naroda u našoj državi; kao veliki borac za ljudska prava i onda kada je glas o ovoj temi bio muk.

Vlada Republike Kosova na čelu sa premijerom Kurtijem, posvećena je ostvarivanju istinskih promjena na Kosovu, koje doprinose daljoj izgradnji demokratskog društva, vladavini prava i promovisanju ljudskih prava za sve građane.

Tokom zadnje dvije godine vladavine, postigli smo vidljive rezultate na polju demokratije i vladavine prava, međunarodno priznate, kao što je Transparency International gde, na polju borbe protiv korupcije, Kosovo je ostvarilo rezultat, rangirajući se 20 pozicija iznad u odnosu na prošle dve godine. Dve godine za redom smo prvi u regionu u smislu napretka na polju vladavine prava prema World Justice Project, a drugi u svjetu. 17 pozicija više nas je rangirao World Press Forum Index, a 20 iznad Freedom House, koji je vrednovao porast u kvalitetu demokratije. Ovim rezultatima smo pokazali i dokazali najviši nivo demokratije u regionu.

Ustav Kosova garantuje prava i slobode predviđene međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava. Najviši pravni akt naše države, daje prednost ovim pravima nad zakonima, te imponuje sklad između unutrašnjeg zakonodavstva i osnovnih prava i sloboda.

Nijedna zemlja u regionu a ni šire, ne pruža zaštitu a ni prava nevećinskim zajednicama, onako kako to čini Kosovo, posvećeni smo duboko na realizaciju zakona o zaštiti i prvima nevećinskih naroda. Garantovanim sjedištem u Parlamentu i udelom u vlasti.

Ja vjerujem da je pomirenje ključno za napredak naše regije i da je neophodno suočiti se sa prošlošću kako bismo stvorili održivu budućnost uvažavajući specifičnosti i različitosti raznih etničkih grupa i religja, održavajući društvo u kome svi građani imaju podjednaka prava. Lično vjerujem u ove vrijednosti, svakodnevno se borim za to, te imam puno prostora da radim u ovome smjeru, prateći implementaciju naših zakona u institucijama kako na lokalnom nivou tako i Republičkom, konstantno šireći prostor ravnopravnog učešće svih naših građana.

Upravo iz tog razloga, kao zamenica premijera za ljudska prava i manjinska pitanja, posvetila sam se promovisanju jednakosti, pravde i inkluzije na Kosovu. Naša Vlada, kao i naš Ustav, prepoznaje da su ljudska prava univerzalna i nedeljiva, i da je njihova zaštita od suštinskog značaja za izgradnju demokratskog društva. Kroz sprovođenje relevantnih zakonodavnih mjera i unaprijeđenje institucionalnih mehanizama, nastojimo obezbijediti da se ljudska prava poštuju u svim segmentima društva, tako čemo jaćati naše institucije, što je preduslov za jačanje i razvijanje demokratije odnosno građanske svjesti.

Važan korak ka pomirenju i demokratizaciji jeste i suočavanje s prošlošću, jedna od jako teških i bolnih tema. Naša Vlada aktivno radi na procesu tranzicione pravde kako bismo osigurali da se počinioci teških kršenja ljudskih prava dovedu pred lice pravde, istovremeno pružajući pravdu za žrtve. Ovo je kompleksan proces koji zahtijeva duboku analizu, otvorenost i saradnju, ali smo odlučni da se suočimo s prošlošću kako bismo izgradili bolju budućnost za sve nas.

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji su završeni, ali naša društva i dalje žive u skladu sa svojim narativima. Formalnih izvinjenja još nije bilo, niti je bilo prihvatanja ili prizvavanja odgovornosti za počinjene zločine i genocid. I pored činjenice da međunarodni i državni sudovi koji se bave sa ratnim zločinima, jako malo su učinili na promovisanju pomirenja među zavađenim narodima svih ovih godina.

Demokratija je temeljna vrijednost koja oblikuje našu viziju za Balkanu. Svi mi ovde prisutni moramo biti posvjećeni izgradnji i jačanju demokratskih institucija, vladavine prava i političke participacije. To podrazumjeva stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore, zaštitu slobode medija i izražavanja, kao i jačanje civilnog društva i političke različitosti. Mi se zalažemo za to. Vladavina prava je temelj svakog društva a demokratija ono što jača institucije i povjerenje građana u pravednost istih. Uključivanje građana u političke procese i donošenje odluka je ključno za demokratsko društvo koje služi interesima svih naših građana Albanaca, Srba, Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija, Egipćana, Goranaca, Crnogoraca, Hrvata. Mi smo svi Kosovari, a prije svega prvo smo ljudska bića pa se poslije dijelimo na različite nacionalne zajednice, specifične sa posebnim kulturama, tradicijama, govorimo različitim jezicima, ali to su vrijednosti i bogatstvo jedne države, dokaz pravog multietničkog Kosova koje, dijeleći sve dobro i loše sa našim komšijama, uvažavajući i poštujući vrijednosti različitosti.

Uz sve gore navedemo, moramo se suočiti sa izazovima koji prete demokratiji, poput korupcije i nepotizma. Naša Vlada je posvećena borbi protiv ovih negativnih pojava, osnaživanjem nezavisnih institucija i uspostavljanjem jasnih mehanizama odgovornosti. Našu viziju ćemo prikazati do kraja godine izradom Strategije protiv korupcije.

Čeka nas jako dugi put ali mi od ovoga nećemo odustati. Samo kroz transparentnost, integritet i vratiti povjerenje naših građana u institucije na cijelokupnoj teritoriji naše države, koje je zadnjih deset godina dosta poljuljano zbor raznih korupcijskih afera i nepotizma bivše vlasti.

Pored toga, izuzetno je važno da se bavimo i pitanjem ekonomskog razvoja na Balkanu, razvoj naših zemalja u regionu je od presudnog značaja za napredak, postizanje glavne magistrale koja ima snažan uticaj na pomirenje među zajednicama, nesmetana razmjena robe i kapitala, slobodan protok ljudi, granične olakšice su od posebnog značaja za uspostavljanje novih i dugoročnih mostova među ljudima i zajednicama, tako ćemo graditi dobrosusjedske odnose i stabilnim koracima ići putem Evropske porodice, to je jedini izlaz za sve naše države, mi drugu alternativu nemamo. Pod okriljem Berlinskog procesa želimo to i postići,  okrečući se ka našoj budućnosti kojoj pripadamo – Evropskoj Uniji.

Smatram da ekonomski prosperitet i socijalna pravda idu ruku pod ruku sa demokratijom i pomirenjem. Naša vlada radi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, podsticanju preduzetništva i privlačenju stranih investicija osiguravajući im stabilnost ulaganja kapitala. Istovremeno, važno je da se obezbijedi ravnoteža između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine kako bismo osigurali održivu budućnost za naše građane.

Dragi prijatelji, pomirenje i demokratija nisu samo apstraktne ideje; One su ključne za izgradnju stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu. Naša Vlada, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, a pritom mislim na SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Italiju i drugim našim bratskim zemljama  nastaviće da radi na ostvarivanju ovih ciljeva, pružajući podršku dijalogu, normalizaciju odnosa sa našim susjedima, posebno sa Srbijom gdije se ja javno zalažem još od 2009 godine, saradnji i izgradnji mostova između naših zemalja te duboko vjerujem da je naša regija jako sposobna za duboke promene i da će Balkan postati sinonim za mir, demokratiju i prosperitet. Ali to zahtijeva našu zajedničku posvećenost, hrabrost i mudrost. Moramo svi preuzeti odgovornost i biti istrajni u ovom procesu, svako u svojoj zemlji. Danas, na ovoj konferenciji, imamo priliku da zajedno stvorimo pozitivnu agendu za budućnost Balkana, za naš život i život naših najmilijih.

Hvala vam na pažnji i neka nam ova konferencija bude inspiracija da radimo zajedno ka ostvarenju pomirenja, demokratije i pozitivnih promjena na Balkanu.