Redžepi:”Otvaranje” Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu

U petak je iznenada na lokaciji (u novom naselju) gdije je zgrada Bošnjačkog kulturnog centra(BKC) bez prethodne neke najava za otvaranje BKC-a, obratila se saopštenjemi Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija redžepi.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi na otvaranju BKC

Poštovane Bošnjakinje, Bošnjaci i svi naši sugrađani,

danas je najednom odlučeno da se “otvori” BKC Prizren, nažalost bez ikakve svečane ceremonije i pre funkcionalizacije istog.

Ova generalna proba(otvaranje) je svakako nešto što druga zajednica po veličini u ovom gradu nije zaslužila.

Želim da vas obavjestim da će svečana ceremonija za otvaranje našeg Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu biti upriličena 28. septembra, povodom našeg nacionalnog praznika: Dana Bošnjaka Kosova.

Zvaničnici na otvaranju BKC-a

Da će tom prilikom biti prisutni predstavnici svih relevantnih institucija Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije ali i naše dijaspore iz Amerike i Evrope. Te predstavnici stranih misija i svi oni koji su podržavali ovu ideju svih ovih godina.

Uz velike napore koje smo uložili svih ovih godina u pronalaženju finansijskih sredstava sa centralnog nivoa i raznih spletki da u ovoj namjeri ne uspijemo, “danas” smo ostvarili našu ideju da bosnjačka zajednica dobije instituciju koja je od krucijalne važnosti za očuvanje našeg integriteta kroz kulturu, tradiciju i običaje u našem gradu, u našoj državi – stoji u saoštenju Potpredsjednice Vlade Kosova Emilije Redžepi.