Rezultat Berlinskog procesa: Evo kada će građani u regionu moći da se kreću samo sa ličnim kartama

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Majlinde Bregu potpisali premijer Republike Kosova Aljbin Kurti, predsjednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama.

Da bi dogovoreno bilo moguće realizovati, sporazumi moraju biti potvrđeni i u Predsjedništvu, a zatim u državnom parlamentu.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje prelazak granica stanovnika Zapadnog Balkana s obzirom na to da je dovoljno posjedovanje lične karte. Osim toga, sporazumom se predviđa i pojednostavljivanje administrativnih postupaka za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma uključujući i pristup građana tržištu rada u svim državama potpisnicama. Za početak će sporazum biti primjenjivan na državne univerzitete, a zatim će biti prošireno i na privatne. Za cilj će imati omogućavanje bolje cirkulacije mladih u regionu.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za ljekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost profesionalaca širom regiona.

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i saradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.