Rok za isticanje srpskih državnih simbola i oznaka na automobilima pomjera se do oktobra

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, održao je danas sjednicu Savjeta bezbijednosti Kosova, da bi razgovarao o bezbijednosnoj situaciji u zemlji i da koordiniše međuinstitucionalne aktivnosti u cilju sprovođenja zakonitosti i vladavine prava širom Republike Kosovo.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, da je rok za pokrivanje državnih simbola i oznaka Srbije pomeren do oktobra.

„Sutra, 1. avgusta 2022. godine, počinje primjena odluke Vlade od 29. juna za početak konverzije registarskih tablica u zvanične Republike Kosovo i za granični prelaz sa privremenim deklaracijskim listovima koji zamenjuju identifikaciju. Lična dokumenta iz Srbije  će stupiti na snagu odmah od 01. Avgusta i zamjeniti ih ulazno-izlaznom potvrdom, dok se rok za prekrivanje simbola i državnih oznaka Srbije, za vozila koja ulaze na našu teritoriju, pomjera. Ovaj rok se odlaže do 31. oktobra 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe da su naše institucije već razradile sve tehničke i administrativne procedure za provođenje ovih odluka, te s tim u vezi uvjeravamo naše građane da je mogućnost zamjene nelegalnih registarskih tablica, kao i prolaska građana na graničnim prelazima bodovi će se obrađivati brzo, neprimetno i u realnom vremenu.

„Odluka Vlade Kosova je u funkciji bezbednosti, uspostavljanja javnog reda i zakonitosti vladavine prava. Dakle, institucije Republike Kosovo ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbijednosnu situaciju, uvjek u bliskoj koordinaciji i saradnji sa našim strateškim partnerima“, navodi se u saopštenju prenosi Telegrafi.