Sa mjesec dana kašnjanja, učenici se danas vraćaju u školu

Sa mjesec dana zakašnjenja, danas počinje nastava na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu, nakon što je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture obustavio petonedeljni štrajk.

Ministartvo obrazovanja nauke i tehnologije (MONT) je u najavi za početak nove školske godine čestitao svim učenicima i nastavnicima. Ministarstvo je pozvalo opštinske direkcije za obrazovanje da obezbijede nesmjetano odvijanje nastavnog procesa.

Dok je Unija sindikata obrazovanja, naukei kulture (USONK)  upozorio da neće biti zamjene izgubljenih sati, ministarka Arberie Nagavci je najavila da će ministarstvo koje ona vodi danas formirati radnu grupu za razmatranje Administrativnog uputstva za kalendar školske godine i na osnovu preraspodele u školama biće i učinjeno.

„Svi tekstovi su raspoređeni po opštinama i školama prema zahtijevima opštinskih direkcija za obrazovanje, dok će tekst na albanskom jeziku, peti razred, novi tekst izrađen ove godine, biti poslat školama u toku ove nedelje. , rečeno je u saopštenju MONT-a

Štrajk u prosvjeti počeo je 25. avgusta, sa zahtijevima za dodatnih 100 evra do stupanja na snagu zakona o platama, što je Vlada odbila, ponudivši riješenje od 50 evra, uz obećanje da će tako nešto nastaviće se slijedeće godine u zavisnosti od stope inflacije. 

USONK je u subotu odlučio da prekine štrajk do januara slijedeće godine.

Nacrt zakona o platama, od 15. septembra do 6. oktobra, nalazi se u proceduri javnih konsultacija. Zatim mora biti odobren od strane Vlade i Skupštine i objavljen u Službenom listu Republike Kosovo. Zakon stupa na snagu osam mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku prenosi Telegrafi.