SAD i Stejt departmemnt traže od Kosova da preispita odluku o dinaru

Sjedinjene Američke Države pozvale su Vladu Kosova da preispita odluku finansijskih vlasti o gotovini, gde se pominje i srpski dinar.

Centralna banka Kosova je prije nekoliko dana usvojila uredbu za gotovinsko poslovanje koja predviđa evro kao jedinu valutu za obavljanje transakcija.

Očekuje se da će ova uredba stupiti na snagu 1. februara.

Na Kosovu, u svim većinski srpskim naseljima, stanovništvo plaća srpskim dinarima, a plate u dinarima primaju i oni koji rade u srpskim institucijama na Kosovu.

Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dečji dodaci i socijalna davanja.

U četiri opštine sa srpskom većinom – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – srpska valuta se takođe koristi u komercijalnim objektima.

Portparol američke ambasade u Prištini rekao je za Radio Slobodna Evropa da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama pogođenim ovom odlukom, da se pozabavi zabrinutošću međunarodne zajednice i obezbijedi vreme za sprovođenje odluke. uticaj koji može imati na stanovnike na koje se odnosi.

„Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu. Prema zakonima Kosova, kao i na osnovu obaveza koje je Kosovo preuzelo Ahtisarijevim planom, Srbija ima pravo da šalje finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu“.

Dinari su na Kosovo stigli iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini na sjeveru Kosova u kojoj žive većinsko srpsko stanovništvo. Novac je tamo prevozilo preduzeće za transport novca „Henderson”.

U uredbi CBK-a navodi se da su uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca i drugih valuta na Kosovu njeno izvršno pravo.

Lista Srpska – najveća stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda – ocijenila je da je ova odluka “režima Aljbina Kurtija” “odluka da se Srbi proteraju sa ovih prostora bez upotrebe oružja”.

Između ostalog, američka ambasada je u odgovoru podsjetila zašto bi Kosovo trebalo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„Asocijacija je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla da ponudi finansijsku pomoć institucijama i pojedincima, u zakonskom okviru Kosova.

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Asocijaciji 2013. godine, a zatim 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti sa Ustavom.

Srbija traži da Kosovo primjeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.