SAD sa jasnim stavom, EU ćuti, Kurtijevih šest uslova za formiranje Asocijacije Vučić smatra „bajkama“

Očekuje se da će Vlada Kosova razmotriti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ako se ispuni šest uslova. Ovo je rekao premijer Aljbin Kurti na plenarnoj sjednici Skupštine Kosova, zbog čega se sukobio sa poslanicima opozicije. Potonji su ga optužili da menja stavove i obmanjuje građane. S druge strane, međunarodni partneri uključeni u dijalog Kosova i Srbije nisu komentarisali Kurtijeve uslove, piše Gazeta Sinjali.

Čak ni zvaničnici Evropske unije nisu pristali da o njima govore, ali su podsjetili da je sporazum potpisan u Skupštini međunarodna obaveza i da se mora primjeniti.

U međuvremenu, američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za „Pavlović danas” rekao da je Asocijacija jedan od najvažnijih sporazuma koji do sada nije sproveden.

„Kako god da idete napred pod patronatom dijaloga koji vodi EU, imaćete Asocijaciju. Da li aktuelna Vlada Kosova prihvata zakonsku obavezu ili ne, nije dogovor Kurta i Srbije. To je sporazum Srbije i Kosova. To će biti osnova sporazuma o normalizaciji“, izjavio je Eskobar.

Eskobar je u ovom intervjuu ponovio stav da nema drugog načina osim osnivanja Asocijacije, dodajući da će to biti u skladu sa Ustavom Kosova.

„Sada u okviru tog konstrukta, naš stav je da to bude nešto što ne krši Ustav Kosova, po zakonima Kosova, što ne stvara probleme za funkcionisanje Kosova. Drugim riječima, ne kao model Republike Srpske. Ono što radi, po mom mišljenju, jeste da pomaže Kosovu da preuzme kontrolu nad uslugama i pitanjima od kojih Srbi na severu traže od Beograda, a sve to bi obezbedila Vlada Kosova. A ako Srbija ima glas u tome, to treba da se radi po zakonima Kosova“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je Kurtijeve uslove kao „bajku”, ističući da premijer Kurti „neće formirati Asocijaciju”.

Povodom Kurtijevih uslova reagovala je i opozicija u Skupštini Kosova, iako je premijer rekao da su opozicioni lideri svjesni njih.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdidžiku kritikovao je jedan od uslova koje je nametnuo Kurti, a to je razoružanje sjevera.

Abdidžiku je rekao da to nije pitanje dijaloga sa Srbijom, ali je dužnost Kurtija i organa za sprovođenje zakona da tako nešto urade.

„Imate ne šest, već 22 uputstva Ustavnog suda. Imate sve na jednom mjestu, kažu poštovanje reda, Ustava Kosova“, rekao je Abdidžiku.

Predsjednik Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da ne zna da li je slučajnost ili sinhronizacija Kurta i Vučića da je u trenutku kada se raspravlja o dijalogu u Skupštini Srbije Premijer Kosova najavio osnivanje Asocijacije.

„Ovaj trenutak bi trebalo da bude dobra koordinacija između dva lidera, Kurtija i Vučića, koji istog dana, u istom trenutku, daju važne vijesti o tome u kom pravcu će ovaj sporazum ići.

„Ono što je važno jeste radikalna, drastična promjena, koja je izuzetno velika promjena Kurtijevog diskursa“, rekao je on.

Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu postignut je 2013. godine, u okviru dijaloga za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa, uz posredovanje Evropske unije, ali nikada nije sproveden.

Ustavni sud Kosova utvrdio je 23. decembra 2015. da opšti principi Asocijacije, dogovoreni iste godine između Kosova i Srbije, nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova.

Konstitucionalista je rekao da se ovo udruženje može formirati ako se sa njim usklade oni principi koji nisu u skladu sa Ustavom.

Srbija, pak, insistira da se Udruženje formira na osnovu postignutih dogovora.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su više puta tražile od strana da poštuju sve postignute sporazume, uključujući i onaj o Asocijaciji.