SAD upozoravaju na veliku podršku ukoliko Kosovo doprinese postizanju sporazuma u ​​Ohridu

Subota ove nedelje rezervisana je za slijedeći sastanak Kurti-Vučić, u okviru dijaloga Kosovo-Srbija. Ovaj sastanak dolazi nakon dogovora u Briselu da se evropski prijedlog prihvati takav kakav jeste, sa 11 konstitutivnih tačaka. Na dnevnom redu u subotu se očekuje da će se sada razgovarati o primjeni ovog sporazuma.

Pored koristi koje proizilaze iz evropskog prijedloga, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije rekao je da Kosovo može indirektno imati koristi od sastanka 18. marta u subotu u Ohridu, piše onlajn list Reporteri.net.

Ako se vidi da je Kosovo doprinelo postizanju dogovora o primeni evropskog prijedloga, Hovenier je rekao da će SAD masovno pojačati aktivnost da omogući Kosovo da se pridruži Sjevernoatlantskoj alijansi.

„Vjerujemo da bi Kosovo jednog dana trebalo da bude i biće članica Sjevernoatlantske alijanse, a pitanje je samo kako stvoriti prave uslove da se to postigne. Ako postignemo dogovor u Ohridu i na Kosovu, vidi se da je to doprinelo da se na uspješan i konstruktivan način postigne ovaj dogovor, mislim da ćete videti obnovljenu američku aktivnost i realizaciju ove vizije. Nije da nismo pokušali u prošlosti“, izjavio je ambasador Hovenier u ATV-u.

Govoreći o Partnerstvu za mir, Hovenier je rekao da se ovde odluka donosi konsenzusom, pa je oklevao da da garancije da će Kosovo odmah pristupiti.

On je, međutim, naglasio da će američka podrška u ovom pravcu biti jaka.

„Što se tiče Partnerstva za mir, moram da pomenem još jednu stvar. NATO donosi odluke konsenzusom. Sve odluke se donose konsenzusom, kao što vidimo u svim odlukama NATO-a. Zato ne mogu da garantujem da će težnje naroda Kosova, koje i mi imamo, biti odmah ostvarene. Ali ono što mogu da vam kažem je da ćete vidjeti snažne američke napore i podršku ovom cilju“, nastavio je on.