Samit EU-Zapadni Balkan danas u Tirani

Albanski premijer Edi Rama ugostiće danas na jednodnevnom Samitu EU-Zapadni Balkan oko 40 evropskih zvaničnika i lidera Zapadnog Balkana.

Ovo je prvi samit lidera EU i Zapadnog Balkana, kako navodi Evropski savjet, koji će se održati upravo na Zapadnom Balkanu.

„Trenutak je izvanredan. Ovo niko nije mogao da zamisli do prije dve godine, a to se već dešava. Evropski savjet se sastaje van parametra EU i upravo u Albaniji, za sastanak na visokom nivou sa Zapadnim Balkanom, kao izraz posvećenosti i strateškog razumjevanja, to je ono što smo dugo tražili“, poručio je sinoć albanski premijer.

Glavne teme biće intenziviranje političkog angažmana, jačanje bezbijednosti i izgradnja otpornosti na strano mješanje, suočavanje sa izazovima koje donose migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, te zajednička borba protiv posledica rata u Ukrajini.

Da će prisustvovati današnjem Samitu potvrdio je i sprski predsjednik Aleksandar Vučić iako je pre pet dana poručio da neće ići, a zbog blage reakcije EU na imenovanje novog srpskog ministra u kosovskoj vladi.

Svoje prisustvo potvrdila je i kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Po završetku samita očekuje se da će lideri izdati deklaraciju, a konferencija za medije zakazana je za 14.45 časova.

Očekuje se, kako je preneo N1, da u deklaraciji samita bude naglašena riješenost da Zapadni Balkan krene ka članstvu u Uniji, a ne samo uobičajena „evropska perspektiva“.

U pripremljenoj deklaraciji, takođe, navodi N1, stoji i pitanje rominga, odnosno snižavanja cijena rominga od 2023, postepeno, sa ciljem da se u potpunosti ukine.