Saradnja lokalnih medija iz zajednica veoma bitna

U Goraždevcu je održana panel diskusija na temu “Značaj saradnje lokalnih medija iz zajednica” u okviru projekta EthiConect.

Učešće u panel diskusiji uzeli su direktorica Radio Kontakt Plus Mirjana Milutinović, direktor TV Prizreni Mifailj Bitići i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević. Na panelu su bili prisutni studenti, mladi i predstavnici medija.

Mifail Bitići, direktor TV Prizreni iz Prizrena, istakao je važnost izveštavanja o ključnim događajima u civilnom društvu za zajednice.

“Mislim da je za naše zajednice dosta bitno da mi spremamo izvještaje koji reflektuju važne stvari i događaje u civilnom društvu. Za nas medije je bitno, zato što širimo iz dana u dan našu saradnju sa medijima iz svih zajednica,” rekao je Bitići.

Mirjana Milutinović, direktorica Radio Kontakt Plus, naglasila je značaj saradnje lokalnih medija.

“Današnji zaključak je da je saradnja lokalnih medija iz zajednica jako važna, da su nam kredibilni izvori bitni. Da kroz tu saradnju i razmenu informacija upotpunjujemo neke naše sadržaje i neke naše informativne pakete koje pravimo,” izjavila je Milutinović.

Ona je pohvalila Radio Goraždevac za uspešnu saradnju sa drugim medijima, ističući njihov kredibilitet, objektivnost i profesionalnost u izveštavanju.

“Način na koji funkcionišete, prerastate u jedan ozbiljan medij i u jednu ozbiljnu produkciju,” dodala je Milutinović.

Milutinović je takođe ukazala na izazove sa kojima se suočavaju lokalni mediji, poput malih kapaciteta redakcija, što otežava razvoj saradnje na višem nivou.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevac darko Dimitrijević je istakao važnost ovakvih susreta, naglašavajući da oni nisu samo prilika za identifikovanje problema, već i za razmatranje potencijalnih mogućnosti za saradnju među medijima.

“Većina lokalnih medija ima problema da sebi obezbijedi stabilnost u smislu finasija i osoblja, mnogi se suočavaju sa ogormnim problemima. U tom smislu ovakvi susreti su nam od velikog značaja jer pored toga što ukazujemo na probleme u medijima, često razmjenjujemo iskustva u pogledu izazova i definišemo potenciojalne mogućnosti za saradnju”, kazao je Dimitrijević.

“Važno je da budemo kredibilni, profesionalni i objektivni, jer od toga zavisi buduća saradnja,” naglasila je, dodajući da mediji koji slede profesionalne i etičke kodekse treba da se udružuju i razvijaju saradnju.

Diskusija je zaključena izjavama učesnika debate da je saradnja lokalnih medija od suštinskog značaja za kvalitetno i objektivno informisanje javnosti. Učesnici su se složili da će nastavak i unaprijeđenje ove saradnje doprineti boljem razumjevanju i podršci između medija iz različitih zajednica.