Šarplaninac iz okoline Prizrena

Živimo na područnu Šarplanine u Kosovskom delu. Šarplanina osim što je poznata po visokim vrhovima preko 2 500 metara nadmorske visine, bogata florom i faunom a naročito je poznata jedinstvenom rasom pasa Šarolanincem.

Da bi saznali kakva je ovo vrsta pasa došli smo do ideje da pitamo stručno lice koje zna sve o Šarplanincima. Diplomirani veterinar koji je završio studije veterine u Sarajevu Ismet Šabani rečiće nam kakva je ova rasa pasa.

Iskusni Veterinar Šabani Ismet (Radio Astra)

Gospodine Šabani možete li nam reči za naš radio nešto o šarplanincima kao psima kakva je to rasa koje su osnovne karakteristike ove rase pasa?

Srplaninac ima čvrst karakter i on ima ista prava kao gazda ostali ukucane smatra kao ovce jer on spada u ovčarske pse.

Čime se treba hraniti Šarplaninac da bi stasao u pravog čuvara?

Postoje posebni obroci za ishranu šarplaninca i to zavisi od starosti nomalno mora izbegavati začinjenu hranu da bi sačuvao čulo mirisa.

Da li je bolje Šarplaninca dresirati ili on ima svoj temperamen?

Šarpaninac ima svoj temperament i ne mora se dresirati

Podnosi li Šarplaninac bolje vrućine ili hladnoće, znajući da na Šari temperature idu visoko tokom leta a zimi padaju ispod nule?

Gradja tela i dlaka prilagodjena je termorgulaciji

Sar paninac kao i svi psi izbacuje znoj kroz jezik.

Koliki je životni vek Šarplaninaca?

Životni vek kod sarpaninaca je oko 12 godina

Kao kućni ljubimac da li je opasno držiti vezanog ili zatvorenog Šarplaninca?

Izbegavati kavez kod šarplaninaca jer postaje agrsivan  posto je ovčarski pas I njegova pozicija  pripada pored ovaca.

Koje dobre a koje loše osobine ima Šarplaninac?

Dobre osobine su odličan je pas čuvar zbog karakteristike i u genima mu je da čuva ovce i svog vlasnika od raznih napada. Loših osobina skoro i da nema osim  ishane gde mu je potrebna  malo veća koičina hrane jer spade u krupnije rase i njegove veličine možda i zato što prihvata samo jednog vlasnika a to spada i u dobre osobine.

Ako se šarpaninac drž kao kučni ljubimac mora da bude vezan ili na povodcu i da ima korpu ali ako se koristi i kao ovčarski pas on mora da bude oslobođen svega.

Koje su cene šarplaninaca i u kom vremenu je najbolje ga uzeti? 

Cene kod sarpaninaca se krecu od 500 do 1500€ sve to zvisi od njegove starosti

Bilo bi bolje da se uzme od 8 meseci do 1 godinu starosti  jer zbog njegovog imuniteta i razvitka brzo se veže za vlasnika.

Vlasnik Šarplaninca Ramadan Sagdati (Radio Astra)

Svratili smo i do najpoznatijeg vlasnika i ljubitelja Šarplaninaca gospodina Ramadana Sagdati iz Rečana, koji poseduje ženku  i mužjaka u vlasništvu gde vrši selekciju najboljih i najkarakterističnih čistokrvnih Šarplanincima koji istinski žive na Šarplanini i prati karakter mužjaka i ženke i na taj način vrši oplodnju. Kod njega se desilo da ženka oplodi od 2 do 7 štenadi.

Na samom početku gospodin Sagdati nam je opisao karakter Šarplaninaca prateći njihove mane i vrline tokom njegovog preko 40 godina koliko ima iskustva. Kaže da nema nekih mana više vrlina posebno potencirajući da ova rasa pasa je namenjena za čuvanje ovaca i porodice, vodeći računa posebno na malu decu. Šarplaninac nikad neće nauditi detetu jer smatra da je to nežno stvorenje i da dete nikad neće nauditi nikom pa ni životinji.

Jedna od najboljih vrlina koje ima Šarplaninac je taj da ne voli da se bori sa drugim Šarplanincem ali sve to zavisi od predigrea kakvi su mu bili roditelji, dok sa vukom ili medvedom se lakom upušta u borbu.Bolja je i ta vrlina da  kad nastupi smrt  Šarplaninca nikad  on ne ugine kod kuće, nego odlazi od doma i smrt nastaje na nekom skrivenom mestu.

Kad Šarplaninac nešto primeti I počne da laje svaki lavež je drugačiji kad primeti  divljač ili nekog čoveka. Dobar je psiholog I čoveka ili životinju gleda direktno u oči I na taj način zna nameru suprotne strane.

Na pitanje, šta podnosi bolje Šarplaninac, zimu ili ljeto odnosno hladnoću ili vrućinu, naš sagovornik nam je potvrdio da naravno bolje podnosi zimu I sneg naročito, te mu odgovara valjanje I trčanje po snegu a na taj način uživa I raspoložen je.

Za ishranu kako kaže, koristi hleb potopljen sa kuvanim jelom ili mlekom ali I poslednje vreme koristi I hranu za pse koje se kupuje u marketima. Iznutrice od goveda su mu posebna poslastica, naročito grkljan. Ranije na bačijama Šarplaninac je jeo samo hleb natopljen surutkom ili  nekim drugim mlečnim proizvodom koji se zatekne na bačiji.

Za životni vek kroz njegovo iskustvo gospodin Sagdati  kaže da žive od 12 do 15 godina.