Sastaje se Komisija za budžet, razmatra se Nacrt zakona o fondu

Odbor za budžet, rad i transfere održaće sednicu. Na ovom sastanku će se u načelu razmotriti nacrt zakona o dopuni i izmjenama Zakona o penzijskim fondovima Kosova.

Na ovom sastanku, razmatranje godišnjeg finansijskog izvještaja Centralne izborne komisije za 2021. godinu, razmatranje Izvještaja troškova Skupštine Kosova za devet mjeseci 2022. godine i glasanje o Godišnjem finansijskom izvještaju Uprave za civilno vazduhoplovstvo za godine 2021.

O izmjenama i dopunama Zakona o penzijskim fondovima Kosova se već duže vreme raspravlja u raznim krugovima.

Za izmjenu predloga zakona Trusti bilo je protesta i prikupljeno je više hiljada potpisa koji su predati Skupštini Kosova, prenosi RTK live.

Kritički glas za ovu izmjenu nacrta zakona je MMF, koji je ocjenio da ne treba uticati na sredstva penzione štednje. Godinama unazad na Kosovu je promjenjen zakon iz kojeg su građani povukli 10 odsto svojih sredstava.

Takođe, Komisija za budžete, rad i transfere razmotriće Nacrt zakona o potvrđivanju Kreditnog sporazuma za Program javnih finansija i ekonomskog rasta između Republike Kosovo i Opec fonda za međunarodni razvoj i razmatranje Nacrta zakona. o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2023. godinu.