Sastanak evropskih diplomata sa ministrima spoljnih poslova sa Z. Balkana, prisustvovali Gervala i Dačić

U Briselu je danas održan sastanak ministara spoljnih poslova EU sa šefovima diplomatije država Zapadnog Balkana. Sastanku su prisustvovali i Ivica Dačić i Donika Gervala, a predsedavao mu je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Na ovom sastanku, kako to prenosi Koha, prištinska zvaničnica ukazala je ministrima EU da smatra da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda – ključna tema za bezbijednost regiona.

Kazala je ministrima i da Priština sporazum gleda kao pravno obavezujući sporazum i očekuje da ga Srbija u potpunosti primjeni.

„Iako signali iz Beograda nisu dobri, kao što ste bili svedoci izjava Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji stalno odbijaju da sprovode, a često i negiraju postojanje takvog sporazuma“, kazala je Gervala.

Sa druge strane, sam Dačić se o ovom sastanku prvo oglasio samo kroz odvojeni sastanak sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvidom Mekalisterom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sa evropskim zvaničnikom razgovarao je o evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Sagovornici su se navodno složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.

“Za Srbiju to prije svega znači formiranje ZSO,“ kazao je Dačić.

Kako je u međuvremenu prenijela RTV, Dačić je govorio i za medije. Kazao je da su „predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje“, ocijenivši da su u tome već postali dosledni.

„Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što dijeluje zaista, nestvarno“, kazao je Dačić.

Podsjetio je navodno i da je prije 10 godina potpisao Briselski sporazum i prokomentarisao da ne može da razumije da se i posle toliko vremena slušaju „ekstremističke izjave iz Prištine“, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

Dačić je kazao da je bilo riječi i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da je predstavnicima Unije poručio da treba da budu korektni prema Srbiji.

Naglasio je da Srbija nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći da je to pokazala glasanjem za različite rezolucije.

Ministar je objasnio i da se Srbija nije pridružila sankcijama Rusiji, jer ne vjeruje u ispravnost takvih mjera, a takođe rukovodeći se svojim interesima jer je, kako je kazao, u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

O današnjem sastanku u Briselu oglasio je i sam Žozep Borelj.

Sastanak je bio, kako je kazao, fokusiran na pitanje Ukrajine.

„Razgovarali smo i o uticaju Rusije u regionu, koja pokušava da izbaci iz koloseka evropski put kandidata sa Zapadnog Balkana“, precizirao je Borelj.

Kaže da su sa jedne strane pozdravili „strateške i hrabre izbore“ nekih od njih koji su se u potpunosti uskladili sa takvom politikom odnosno sankcijama Rusiji, ali sa druge strane i ukazali onima koji to nisu uradili:

„Želim da pomenem posebno Srbiju – da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pridruživanja Evropskoj uniji. To šteti i sopstvenim nacionalnim interesima, ali svakako nije kompatibilno sa procesom pristupanja Evropskoj uniji“.

Govorilo se i o dijalogu Beograda i Prištine. Objasnio je Borelj da je članstvo u EU vežba saradnje.

„To je vežba država koje su se u prošlosti borile da postanu ne samo susjedi, već i prijatelji, partneri. Ovo je vježba zajedničkog života“.

Istakao je i ovog puta, da je zato potpuna i brza primjena Sporazuma – jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Tenzije i međusobne provokacije moraju da se okončaju. Negativna atmosfera i nedostatak konstruktivnosti takođe se moraju obrnuti“, naveo je potom nakon ovog sastanka.