Savjet roditelja Kosova poziva da nastava počne 1. septembra

Predsjedništvo Savjeta roditelja Kosova smatra neprihvatljivim da su 1. septembra đaci kod kuće, s obzirom da je i ovo praznik.

Na sastanku održanom u srijedu, Savjet roditelja donio je šest zaključaka.

Iako je proglasilo neprihvatljivim da su djeca 1. septembra kod kuće, Savjet roditelja je saopštio da je Vlada dužna da zaštiti pravo na obrazovanje.

„Neprihvatljivo je da su 1. septembra naši školarci kod kuće, s obzirom da je i ovo praznik. Djeca uživaju ustavno pravo na obrazovanje i Vlada je dužna da to pravo štiti“, saopšteno je iz Savjeta roditelja.

Vijeće proglašava da je potpuni i neograničeni štrajk u obrazovnom sistemu najekstremnija sindikalna akcija koja direktno pogađa samo djecu i roditelje.

„Obrazovanje djece je previše važno da se ne bi tretiralo kao prioritet vlade. U ovoj situaciji, Savjet roditelja Kosova, moli obije strane da se pomjere sa svojih trenutnih pozicija i daju prilike za dijalog”.

„Savjet roditelja Kosova će biti posvjećen jačanju svoje uloge u preduniverzitetskom obrazovanju“, kaže se u saopštenju Savjeta roditelja Kosova.

Reakcija Savjeta roditelja dolazi nakon što je predsjednik SBAŠK-a Rahman Jašaraj izjavio da će se štrajk u prosvjeti nastaviti i da 1. septembra neće biti nastave.

„Danas je 1. septembar i kada bismo imali iskreno zalaganje naše države, sutra bismo imali početak školske godine, ali nažalost, pošto nema dijaloga, štrajk će biti nastavljen, što znači da će i sutra prosvjetni radnici  biti u štrajku i nastaviće se dok Vlada ne počne da sprovodi naše zahtijeve“, rekao je Jašaraj.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI) je objavilo da sutra, 1. septembra, počinje nova školska godina za sve institucije osnovnog, nižeg srednjeg i višeg srednjeg obrazovanja u Republici Kosovo.