Sejdiu: Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja

Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će biti stvorena Zajednica opština sa srpskom većinom, ali da neće imati izvršna ovlašćenja.

On je u intervjuu za "Lajmet e Fundi" na RTK naglasio da je Ustavni sud donio svoju odluku u vezi sa Asocijacijom i da sada ne treba da se ide dalje od onoga što je ovaj sud predvideo.

„Sud je dao svoje mišljenje i dužni su da ispitaju mogućnost njegovog sprovođenja. Biće stvoreno Udruženje, ali neće imati izvršna ovlašćenja. Drugim riječima, neće biti reprezentativno kako Srbi danas pompezno trube da će preko njega imati svoje delegate u Skupštini i drugim oblicima. To je veoma lukav i veoma đavolski način da se taj mehanizam institucionalizuje, koji, prema Ahtisariju, nema izvršna ovlašćenja. To je vrsta tehničke podrške, savjetodavne nadležnosti, dijeljenja dobrih iskustava jedne opštine sa drugom, što ih ne sprečava da sarađuju sa opštinama sa albanskom većinom, pa čak ni sa opštinama iz evropskih zemalja. Međutim, to ne znači da treba stvoriti drugi nivo vlasti, ne znači da je narušen unitarni karakter države“, naglasio je Sejdiu.

On je rekao da Kosovo ne bi trebalo da ima potrebu da odugovlači ovaj proces, jer Srbija namjerava da odlaganjem završi cio proces dijaloga.

„Kosovski partneri su ti koji su veoma zainteresovani da se prekine ova tenzija između Kosova i Srbije, koju je kao i uvek pokrenula Srbija, i prvi put je potpuni aktivizam, osim dogovora u Vašingtonu predsjednika Trampa, da se ubrza sa procesom. Čemu žuriti, jer je osnovni pristup Srbije odugovlačenje procesa, uz nastojanje da se Kosovo optereti, kao što je to bio slučaj proteklih nedijelja sa graničnim tačkama“, dodao je Sejdiu.