Senator Marfi: Kurti da odmah prekine sa ovom provokacijom

Američki sentaor Kris Marfi izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da ”odmah prekine provokaciju”, kada je riječ o neredima na sjeveru Kosova.

”Samo što sam telefonom razgovarao sa savjetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju”, napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa sjevera ”deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine”, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ”namerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

”Da, ove opštine su dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju teničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na sjeveru, to je namerno provokativan i nepotreban korak”, poručio je Marfi.

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u srijedu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posjetila Prištinu.