Sindikat UKCK upozorava na odlazak medicinskih sestara, poziva Vladu na razmišljanje

Sindikat zdravstvenih radnika UKCK-a(Univerzitetsko klinički centar Kosova) saopštio je da sa velikom zabrinutošću prati odlazak zdravstvenih radnika iz UKCK-a, a posebno medicinskih sestara, pozivajući Vladu i Ministarstvo zdravlja da razmisle.

„A.G., L.I., G.S., K.D., V.I., G.K., samo su neke od više od 500 medicinskih sestara koje su samo ove godine napustile Kosovo. Dok se pripremaju za odlazak 2023. godine, tu je i oko 1500 medicinskih sestara. Oni nesumnjivo zaslužuju institucionalnu pažnju, ali i ozbiljne i maksimalne napore da se ovaj trend uspori, nudeći uslove za rad ali i povećanje plata“, navodi se u saopštenju Sindikata, prenosi Klankosova.tv.

Sindikat je saopštio da su sestre intenzivne nege, anestezijski tehničari, instrumentalisti, medicinske sestre Urgentnih centara, dok su generalno kvalitetne i iskusne medicinske sestre, koje se zapošljavaju te su mete stranih poslodavaca.

„Njihov odlazak doveo bi svaku od ovih klinika na ivicu potpunog kolapsa, jer upravo ti profesionalci drže ove klinike „Up and Running“, uprkos nedostatku ljekara. Njihova uloga je ključna za normalno funkcionisanje rada“, navodi se u saopštenju.

„Stoga, umjesto pritiska, ugnjetavanja, lične i profesionalne degradacije, stvarajte bezbijedne i bolje uslove za rad, poštujte ove profesionalce i njihovu ulogu, prepoznajte njihov rad i posvjećenost kao i poštujte ih kao zdravstvene radnike, ne pomerajte fokus sa brige o građanina na administrativnom polju“.

„Nadamo se da ni ovi profesionalci neće napustiti Kosovo, jer ćemo tada zaista videti kolaps u ovim klinikama, dok ne postoji mogućnost njihove zamjene, pošto se takav profesionalac ne stvara za mjesec dana, a sa druge strane, najviše će stradati građani” stoji u saopštenju.