Škole trebaju početi sa radom u ponedjeljak poručuje predsjednica Osmani-Sadriu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu pozvala je sindikate da razmotre novi paket koji je danas predstavila Vlada i da prekinu štrajk.

Osmani-Sadriu je na konferenciji za medije pred prisutnim novinarima nakon brojnih sastanaka održanih tokom dana po pitanju štrajka, rekla da je Vlada Kosova kroz ovaj paket, pomaže građanima da se izbore sa inflacijom, napravila korak naprijed, dok je, prema njenim riječima, sada okreni sindikati to imaju.

“Do rješenja se može doći samo kroz dijalog i procjenu uslova. Ne smije se dozvoliti politizacija interesa učenika. Pozivam sve nastavnike da u ponedeljak otvore vrata škola”, izjavila je ona.

Vlada od ovog mjeseca izdvaja 50 evra za radnike u javnom sektoru, podržava i porodice sa socijalnom pomoći i penzionere.

„U svakoj demokratskoj zemlji postoji dijalog između javnih institucija koje upravljaju državnim budžetom i sindikata koji predstavljaju radnike. Ali kada jedna strana napravi jedan korak, druga strana mora učiniti sljedeći korak. Vlada je danas napravila korak sa novim paketom. Vrijeme je da sindikati pokažu dobru volju i otvore škole u ponedjeljak”.

Nadalje, Osmani-Sadriu je naglasila da se ne smije kršiti ustavno pravo djece na obrazovanje.

„Interes djece je primarni, tako da čas treba početi odmah. Poduzela sam ovaj napor kako bih ohrabrila sve strane da se uključe u socijalni dijalog. Kao predsjednica, cijenim doprinos koji su nastavnici dali i koji nastavljaju davati“.

“Energetska i ekonomska kriza nesumnjivo su otežale život građanima. Vlada je danas objavila mjere koje su preduzete. Cijenim da su to mjere koje pomažu različitim sektorima. Molim sindikate da ispitaju ovaj paket”.

Ona je, između ostalog, rekla da će dugoročno rješenje biti riješeno Prijedlogom zakona o platama koji, prema njenim riječima, dostojanstveno tretira nastavnike.