Sloboda u svjetu: Kosovo među zemljama sa najvećim napretkom

U najnovijem izvještaju organizacije Freedom House o slobodi u svjetu, Kosovo je rangirano na trećem mjestu na listi za poboljšanja u ovoj oblasti.

Iako ostaje u kategoriji delimično slobodnih zemalja, Kosovo je ocijenjeno sa plus 4 poena za unaprijeđenje političkih prava i građanskih sloboda.

U izvještaju objavljenom 9. marta navodi se da su najveća poboljšanja tokom 2022. godine ostvarena u Kolumbiji, koja je ocijenjena na +6 poena.

Iza nje je Slovenija sa +5 bodova, a slijede Kosovo, Kenija i San Marino sa po +4 boda.

U kategoriji delimično slobodnih zemalja su i ostale zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Freedom House je ocijenio 210 zemalja i teritorija širom svjeta, od kojih su 84 zemlje slobodne kao i jedna teritorija, 54 zemlje i četiri teritorije su delimično slobodne, a 57 zemalja i 10 teritorija nisu slobodne.

Burkina Faso je sa dva državna udara 2022. godine pretrpela najveći pad bodova. Izgubila je 23 poena na skali od 100 poena u izvještaju, a slijedi Ukrajina, koja je izgubila 11 poena kao rezultat ruske invazije.

Tunis, Nikaragva, Gvineja, Salvador, Mađarska i Rusija takođe su pretrpijele pad.

„Jaz između broja zemalja koje su zabilježile opšta poboljšanja političkih prava i građanskih sloboda i onih koje su zabilježile ukupni pad 2022. godine bio je najuži u poslednjih 17 godina“, navodi se u izvještaju.

Poboljšanja su ostvarile 34 zemlje, dok je 35 registrovalo pad.

Prema izvještaju, poboljšanja su, između ostalog, podstaknuta konkurentnijim izborima, kao i ukidanjem ograničenja u vezi sa pandemijom korona virusa koja su neproporcionalno uticala na slobodu okupljanja i slobodu kretanja.

Najozbiljnije prepreke slobodi i demokratiji, prema izvještaju, bile su posledice ratova, državnih udara i napada na demokratske institucije od strane neliberalnih vladara.

„Ruski autoritarni režim pokrenuo je punu okupaciju Ukrajine u pokušaju da uguši teško stečeni demokratski napredak te zemlje“, navodi se u izvještaju.

Prema njegovim riječima, „prevrati i drugi pokušaji podrivanja reprezentativnih vlada destabilizovali su Burkinu Faso, Tunis, Peru i Brazil”.

Fridom haus podsjeća da je avganistanski talibanski režim spriječio djevojčice da se školuju, usred tekuće ekonomske i humanitarne krize.

„Vlade i okupacione sile su koristile nasilje i druga sredstva da unište kulture i promjene etnički sastav stanovništva u 21 zemlji i teritoriji, uključujući Ukrajinu, Etiopiju i Mjanmar“, navodi se u izvještaju te organizacije sa sjedištem u Njujorku.

Kaže se da je 2022. donela isto što se tiče slobode medija, koja je bila pod pritiskom u najmanje 157 zemalja i teritorija.

Sloboda ličnog izražavanja je takođe pretrpijela, navodi se u izvještaju, zbog kršenja privatnosti, uznemiravanja i zastrašivanja.

Međutim, svjet je danas znatno slobodniji nego što je bio prije 50 godina, ističe Fridom haus.

Godine 1973., podsjeća organizacija, 44 od 148 zemalja su ocijenjene kao slobodne. Danas, prema njenim rečima, taj status imaju 84 od 195 zemalja – plus jedna teritorija.

„Nastavak protesta protiv represije u Iranu, Kubi, Kini i drugim autoritarnim zemljama sugeriše da je želja ljudi za slobodom hrabra i da se nijedna prepreka ne treba smatrati trajnom“, navodi se u izvještaju.

Od 57 zemalja koje su opisane kao neslobodne, na dnu liste su: Južni Sudan, Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Sjeverna Koreja.